14:23 19.09.2016

Fitch знизило рейтинги Києва до рівня "CC"

3 хв читати
Fitch знизило рейтинги Києва до рівня "CC"

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) Києва в іноземній і національній валюті з рівня "CCC" до "CC", повідомляється в прес-релізі агентства.

"Зниження РДЕ Києва йде за рішенням міста продовжити терміни погашення внутрішніх облігацій (серії G), яке було заплановано на 19 грудня 2016 року. Адміністрація міста прийняла рішення відкласти виплату 1,915 млрд грн на 360 днів, при цьому місто продовжує виконувати процентні платежі за цими облігаціями", - йдеться в документі.

Згідно з оцінкою агентства, таке продовження термінів можна розглядати як дефолт.

"Ми вважаємо, що ймовірність погашення облігацій за рахунок власних коштів міста є мінімальною, що робить ймовірність дефолту практично неминучою", - зазначає Fitch.

Водночас, за інформацією агентства від адміністрації міста, ця пропозиція не передбачає якогось списання основної суми боргу та зменшення купонних виплат за облігаціями.

Fitch також нагадує, що стосовно міста ще необхідно отримати схвалення від Міністерства фінансів України. На думку агентства, таке схвалення, найімовірніше, буде надано.

Fitch також знизило національний довгостроковий рейтинг міста з рівня "BBB(ukr)" до "BB+ (ukr)", прогноз "негативний", рейтинги внутрішніх пріоритетних боргових зобов'язань - із рівня "CCC"/"BBB(ukr)" до "CC"/"BB+ (ukr)".

Як зазначено в прес-релізі, Fitch, як і раніше, вважає фінанси Києва вразливими в середньостроковій перспективі, що негативно позначатиметься на його фінансовій гнучкості. Це зумовлено загальним слабким рівнем державних фінансів, нижчою передбачуваністю фіскальної політики та дуже коротким горизонтом планування, що посилюється волатильною макроекономічною кон'юнктурою України.

Fitch оцінює якість управління у Києва як слабку. Загалом, на думку агентства, фіскальна дисципліна і довгострокове фінансове планування в України перебувають на ранній стадії розвитку, тоді як керування боргом у міста є недостатньо розробленим, при цьому у виборі політики керування боргом він покладається на короткострокові рішення.

Крім того, за оцінкою Fitch, загальний нагляд за підприємствами муніципального сектора у міста є слабким, що призводить до зменшення контролю та акумуляції умовних зобов'язань, які зрештою стають частиною прямого ризику міста.

За оцінкою агентства, перспективи для відновлення економіки Києва залишаються слабкими з урахуванням невеликого зростання ВВП країни у 2016-2017 роках на 1-2%, прогнозованого Fitch.

Водночас агентство зазначає, що Київ залишається одним із найбільш багатих міст України, показник ВРП на душу населення у нього приблизно вдвічі перевищує середній показник для регіонів країни.

Позитивно на місто впливає його столичний статус і концентрований характер економіки України: історично на частку Києва припадає понад 20% ВВП України.

Fitch може знизити рейтинг Києва до рівня "RD" (обмежений дефолт), якщо місто не зможе здійснити виплати за внутрішніми облігаціями на момент їх погашення в грудні 2016 року.

Fitch перегляне рейтинги міста після завершення обміну боргу і доступності достатньої інформації про кредитоспроможність Києва. Водночас, за прогнозом агентства, рейтинг, ймовірно, залишиться низьким з урахуванням високих країнових ризиків і країнової стелі України "CCC".

"Якщо місто повністю погасить свої облігації, коли настане термін погашення в грудні, без їх продовження, що є малоймовірним, ми, можливо, підвищимо рейтинг", - повідомляється в документі.

Як повідомлялося, Київська міська рада 3 вересня 2015 року затвердила відстрочення погашення облігацій серій G і Н, на загальну суму 4,29 млрд грн, до 19 грудня 2016 року і 10 жовтня 2016 року відповідно. Процентну ставку за обома випусками збережено на колишньому рівні - 15,25% річних і 15,2% річних відповідно.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА