16:17 07.07.2016

ІМІ констатує зменшення посягань на свободу слова в Україні, Київ та область

3 хв читати
ІМІ констатує зменшення посягань на свободу слова в Україні, Київ та область

Експерти зі ЗМІ відзначають незначне поліпшення стану свободи слова в Україні за перше півріччя 2016 року.

"Експерти Інституту масової інформації зафіксували загалом 129 випадків порушень свободи слова порівняно зі 143 випадками за аналогічний період 2015 року", - йдеться в прес-релізі Інституту масової інформації (ІМІ), поширеному в четвер.

Водночас, зазначають в інституті, якщо рахувати динаміку змін разом з окупованими територіями Донбасу і Кримом, то "кількість порушень від початку року - 154 (за аналогічний період 2015 - 175)".

За результатами аналізу, фізична агресія стосовно журналістів залишилася приблизно на тому самому рівні - за перше півріччя-2016 зафіксовано 23 напади на журналістів (аналогічна цифра за той самий період 2015 року) і 23 випадки погроз і залякувань (22 - за перше півріччя 2015 року).

Категорією, в якій експерти інституту зафіксували більше порушень, стало перешкоджання законній професійній діяльності журналістів - 45 випадків (минулого року за аналогічний період зафіксовано 34 випадки).

Водночас зафіксовано поліпшення ситуації з доступом журналістів до інформації - за перше півріччя стало відомо про дев’ять порушень, пов'язаних із доступом до інформації, порівняно з 16 випадками за аналогічний період минулого року.

"За перше півріччя 2016 р. п'ятіркою регіонів-лідерів порушень стали (неокупована територія України): Київ та область - 38 (Київ - 35, область - 3), Одещина - 11, Миколаївщина - 10, Волинь, Дніпропетровщина, Запоріжжя - по 7 та Донеччина - 6", - йдеться в прес-релізі.

За даними ІМІ, пік порушень свободи слова в першому півріччі припав на квітень і травень. "Найчастіше журналістам намагалися розбити камери, виштовхували з кабінетів чиновників, забороняли зйомки в судах, на які не потрібно дозволу, і відганяли від місць ДТП за участю чиновників", - наголошує інститут.

За результатами дослідження, загалом у першому півріччі 2016 р. найбільшими порушниками свободи слова на неокупованій території України стали: пересічні громадяни - 71 випадок, місцева влада - 20 випадків, чиновники - 8 випадків. У 2015 р. до першої трійки найбільших нападників на журналістів входили приватні особи, судова влада, охоронці.

"В окупованому Росією Криму цього року зафіксовано 22 випадки порушень свободи слова. На півострові на ЗМІ тиснула російська спецслужба ФСБ, правоохоронні органи, Роскомнагляд, судова влада та приватні особи", - повідомляють експерти.

Дослідження засвідчують, що на окупованих територіях Донецької та Луганської областей протягом 2016 р. інститут зафіксував три порушення (за аналогічний період 2015 р. - 11). "Така мала кількість порушень пов'язана з тим, що звідти виїхали десятки журналістів, і десятки медіа припинили своє функціонування, по суті, функцію медіа на цих територіях виконують соцмережі. Зафіксовані випадки порушень стосувалися блокування в "ЛНР" понад 100 українських новинних сайтів, розпорядження "ДНР" відключити майже всі українські телеканали", - пояснюють експерти інституту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА