12:56 07.07.2016

Слухання у суді Стокгольма щодо угоди "Нафтогазу" і "Газпрому" на поставки розпочнуться наприкінці вересня і щодо транзитної угоди - наприкінці листопада

2 хв читати

Слухання в Стокгольмському арбітражі в спорі між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" щодо укладених на початку 2009 року угод на поставку і транзит природного газу розпочнуться відповідно наприкінці вересня й наприкінці листопада - на початку грудня цього року, повідомив глава правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

На прес-конференції в Києві в четвер він допустив, що рішення щодо угоди на поставку може бути в цьому році, але, швидше, на початку 2017 року.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" за "транзитним" позовом вимагає передати його права і обов'язки щодо транзитного договору "Укртрансгазу" як оператору газотранспортної системи країни відповідно до вимог Третього енергопакета, а також змінити методику розрахунку транзитного тарифу відповідно до європейських стандартів і положень енергетичного і антимонопольного законодавства України та ЄС.

Грошові вимоги "Нафтогазу України" до "Газпрому" в арбітражі щодо угоди на транзит газу становлять понад $11,7 млрд. Ці вимоги стосуються невиконання умов угоди до 2015 року і будуть розширені з урахуванням претензій 2015 року.

Щодо угоди з "Газпромом" на поставки газу від 2009 року "Нафтогаз України" зазначає: його вимоги до російської компанії в арбітражному провадженні, що триває з червня 2014 року в Стокгольмі, перевищують $ 12 млрд. Вони пов'язані із закупівлями газу з 2010 року (після першого звернення до "Газпрому" з пропозицією привести ціну у відповідність до поточного ринкового рівня згідно з умовами угоди) до 2014 року за цінами, вищими за ринкові.

"Нафтогаз України" наполягає на тому, що положення "бери або плати" в поєднанні з положеннями угоди (зокрема, способом встановлення ціни і забороною реекспорту газу) є дискримінаційним і не може застосовуватися в цьому випадку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА