09:00 14.05.2016

Встановлення ринкової ціни на газ в Україні надасть змогу значно збільшити власний видобуток

2 хв читати
Встановлення ринкової ціни на газ в Україні надасть змогу значно збільшити власний видобуток

Ринкова ціна на газ надасть можливість Україні суттєво збільшити власний видобуток газу, заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Ринкова ціна на газ надасть можливість збільшити до 2020 року за плановими показниками на 8 млрд кубів газу власного видобутку. Це означатиме, що Україна за цей період часу може бути повністю незалежною, а, навіть, якщо імпортуватиме газ, то в абсолютно невеликій кількості ", - сказав В.Гройсман журналістам у Харківській області п'ятницю.

Він наголосив, що встановлення ринкової ціни на газ не позначиться на людях з невеликими доходами. "Зараз популісти кричать, що все пропало. Я хочу запевнити всіх українських громадян: нічого не пропало, ви не платитиме більше, оскільки держава через механізм прозорих субсидій забезпечить компенсацію тим, хто її потребує. Понад 10% - люди з невисоким доходом - платити не будуть, хоч би скільки коштував газ", - сказав прем'єр.

Він також наголосив, що вважає збільшення видобутку власного газу одним із пріоритетів роботи уряду, оскільки, з його позиції, протягом останніх років ця галузь системно знищувалася. "Мені здається, що це була спеціальна політика - політика щодо зниження і знищення видобутку українського газу. У принципі, це робилося під Росію, тобто Росія мала отримати монополію на постачання газу, що в певний момент було зроблено ще, напевно, з 2008 -2009 років, коли був підписаний цей газовий контракт за 450 доларів за тисячу кубів газу ", - сказав В.Гройсман.

Він назвав умови того газового контракту кабальними і нагадав про те, що цей контракт розглядав правило "бери або плати". "Все було зроблено для того, щоб український видобуток було знищено", - наголосив глава уряду.

Він також зазначив, що зараз уряд встановив ціну, яка є ринковою і формується, залежно від світових цін на газ. "Це ринкова ціна, яка формується від ціни західної біржі, де ми закуповуємо газ, і це надає нам можливість говорити про те, що ціна газу сьогодні є прозорою і абсолютно відкритою", - сказав прем'єр.

"Якщо ціна світова на газ знижуватиметься, то немає ніяких перешкод для зниження ціни на газ в Україні - це і є прозорість формування ціни на газ", - додав В.Гройсман.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА