10:27 31.03.2016

Прогресу в боротьбі з корупцією не бачить більше 70% бізнесу в Україні

3 хв читати

Більшість українських та європейських компаній, які працюють у країні (73%), не бачать прогресу в боротьбі з корупцією за останні два роки, свідчать дані опитування щодо сприйняття корупції Американської торгової палати (АСС), презентовані в Києві в середу.

За словами голови робочої групи ACC з питань протидії корупції Ігоря Світлика, 35% компаній також вважають, що новостворені антикорупційні органи найближчим часом не будуть ефективними в боротьбі з корупцією, ще 29% дотримуються протилежної думки. "Але була третина респондентів, які не визначилася, і в їхніх коментарях висловлювалася надія на те, що будуть ефективними – ІФ). Більшість вірить, або сподівається на те, що вони будуть ефективними", - зазначив він.

При цьому, за результатами опитування, практично всі компанії (98%) вважають корупцію поширеним явищем, а переважна більшість (88%) зіштовхуються з нею під час ведення бізнесу в Україні.

Водночас голова робгрупи вказав на виразну позитивну тенденцію до зростання: числа компаній, які не вважають за необхідне вдаватися до корупційних дій для поліпшення своїх шансів на успіх (з 39% у 2014 році до 65% у 2015-му).

Крім того, І. Світлик відзначив кілька позитивних моментів у боротьбі з корупцією, зокрема, значну дерегуляцію процедур, ухвалення нового закону про закупівлі, що дозволяє здійснювати тендери більш прозоро та заощаджувати кошти, а також істотне збільшення прибутковості державних підприємств, що свідчить про зниження рівня корупції. У свою чергу, компанії найбільшим успіхом у боротьбі з корупцією назвали створення патрульної поліції (43%) та дерегуляцію процедур (5%). Ще 51% компаній констатували відсутність будь-яких, навіть найменших успіхів.

Більшість представників бізнесу також висловлює готовність співпрацювати з правоохоронними органами з питань корупції. Водночас за результатами 2015 року лише 7% компаній мали успішний досвід такої співпраці і лише 2% - досвід ефективного покарання корупціонера за вироком суду.

Як свідчать результати опитування, найпоширенішими є такі види корупції як вимога хабара за ухвалення або прискорення прийняття рішення/отримання дозволу (цей вид корупції вказали 82% компаній), зловживання службовим становищем для отримання неправомірної вигоди (75%), вимога надати "відкат" для забезпечення виграшу в держзакупівлю (52%). Як найкорумпованіший орган бізнесмени вказують суди (87%), прокуратуру (61%) і місцеві органи влади (39%).

Найефективнішими методами боротьби з корупцією бізнес вважає зміну співробітників у найпроблемніших органах (72% опитаних), належний рівень заробітної плати (57%) і більш суворе покарання (47%). Водночас найбільшими перешкодами для подолання цього явища компанії вважають відсутність політичної волі (48%), опір реформам з боку влади (27%) і менталітет українців (17%).

Опитування проводилося в період з березня 2014 року до жовтня 2015 року. У ньому взяли участь 99 компаній різних галузей економіки, третина з яких - невеликі компанії, 10% локальні. Найбільш активними були представники юридичного бізнесу, консалтингу, банківського і фінансового секторів, IKT-індустрії та сектора харчової промисловості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА