15:16 22.01.2016

Президент вніс до парламенту законопроект про зміни до угоди ТРІПС щодо механізмів примусового ліцензування

2 хв читати
Президент вніс до парламенту законопроект про зміни до угоди ТРІПС щодо механізмів примусового ліцензування

Президент України Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді законопроект про прийняття Протоколу про внесення змін до Угоди СОТ про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (угода ТРІПС) щодо гнучких механізмів примусового ліцензування, які зможуть використовувати члени СОТ для виробництва і експорту фармацевтичної продукції, забезпечуючи його доступність для споживачів (№0079).

Як повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), що розробив законопроект, можливість використання таких механізмів, особливо в країнах з недостатніми або відсутніми виробничими потужностями в фармсекторі, була передбачена декларацією про угоду ТРІПС та охорону здоров'я, положення якої знайшли свою реалізацію і правову визначеність у протоколі.

"Набуття чинності протоколу надасть можливість членам СОТ уникнути проблем, пов'язаних із необхідністю захисту патентів на відповідну фармацевтичну продукцію згідно з вимогами угоди ТРІПС", - зазначають у МЕРТ.

Зокрема, зазначені зміни до угоди ТРІПС забезпечать правову можливість здійснювати експорт фармацевтичної продукції, виготовленої з примусової ліцензії, до країн, які або взагалі не мають власних потужностей для їх виробництва, або у фармацевтичному секторі яких наявних виробничих потужностей недостатньо для задоволення власних потреб із охорони здоров’я.

У МЕРТ очікують, що ратифікація протоколу і його вступ в силу сприятимуть збільшенню доступності фармпродукції в результаті надходження в обіг інноваційних лікарських засобів за більш доступною ціною, обміну сучасними технологіями та посилення співпраці в цій сфері з іншими членами СОТ, нарощування потенціалу фармацевтичного сектора України і експорту фармацевтичної продукції.

Станом на січень 2016 року вже 91 член СОТ (з 162, зокрема 28 країн-членів ЄС), здійснили процедури із прийняття протоколу, що набере чинності після виконання відповідних внутрішньодержавних процедур двома третинами членів СОТ (на сьогодні це 108 членів).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА