18:14 08.12.2015

Київрада вивчить причину виникнення боргу у 448 млн грн у столичного метрополітену перед "Укррослізингом"

2 хв читати
Київрада вивчить причину виникнення боргу у 448 млн грн у столичного метрополітену перед "Укррослізингом"

Київська міськрада створить тимчасову контрольну комісію (ТКК) із питання вивчення заборгованості КП "Київський метрополітен" у розмірі 447,8 млн грн за договором із ТОВ "Укррослізинг" (постачання 100 вагонів метро у 2009 році).

Згідно з прес-релізом Київради у вівторок, заступник міського голови - секретар Київради Володимир Прокопів доручив постійній комісії з питання регламенту та депутатської етики підготувати проект рішення про створення ТКК.

"Питання боргу - дискусійне і потребує ретельного опрацювання, оскільки й досі незрозумілим залишається те, чому питання виплати заборгованості "Укррослізингу" не порушувалося раніше і чи дійсно часткова виплата за лізинговим договором змусить компанію змінити умови контракту, а саме - зафіксувати контрактні ціни в гривні та відмовитися від реструктуризації виплат", - наводить прес-служба слова В.Прокопіва.

Він також наголосив, що умови підписаного договору між КП "Київський метрополітен" і ТОВ "Укррослізинг" у 2009 році є неприйнятними. З іншого боку, Київрада не може поставити під загрозу роботу головної транспортної артерії міста.

У повідомленні нагадується, що "Київський метрополітен" звернувся до постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічної діяльності щодо виплати 447,8 млн грн для погашення заборгованості перед ТОВ "Укррослізинг". Відсоткова ставка за договором становить 27% у доларах.

Згідно з реєстром судових рішень, 11 листопада Господарський суд Києва відмовив зареєстрованій на Кіпрі компанії Ukrrosleasing Cyprys Limited, на яку зареєстровано ТОВ "Укррослізинг", у задоволенні позову про стягнення з КП "Київський метрополітен" майже 1,2 млн грн боргу за цим договором. Цей борг було переуступлено кіпрській материнській компанії "Укррослізингом" влітку поточного року, проте суд визнав договір переуступання недійсним.

Як повідомлялося, в липні 2009 року ТОВ "Укррослізинг" виграло тендер на постачання в лізинг Київському метрополітену 100 вагонів метро протягом 2009-2014 років.

Вагони метро закуповували за рахунок коштів Європейського банку реконструкції і розвитку. Сума договору (з урахуванням графіку лізингових платежів) становила 1 млрд 391 млн грн (зокрема вартість вагонів - 800 млн грн). Водночас у серпні того самого року Мінекономіки визнало підсумки цього тендера недійсними через невідповідність пропозицій учасників тендерній документації.

У 2011 році прокуратура Києва порушила кримінальну справу стосовно колишнього заступника начальника КП "Київський метрополітен" за перевищення службових повноважень, який, за даними прокуратури, підписав із ТОВ "Укррослізинг" договір про збільшення вартості фінансових лізингових послуг на придбання 100 вагонів метро на суму 90 млн грн.

У лютому 2015 року начальник Київського метрополітену Віктор Брагінський повідомив, що КП звернулося до органів прокуратури з питання законності лізингового договору з придбання вагонів в "Укррослізингу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА