13:17 23.09.2015

Яценюк підтримує експеримент з продажу на аукціонах держземель сільгосппризначення до зняття мораторію

2 хв читати
Яценюк підтримує експеримент з продажу на аукціонах держземель сільгосппризначення до зняття мораторію

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк виступає за проведення експерименту з публічного та прозорого продажу державних земель сільськогосподарського призначення на аукціонах.

"До зняття мораторію вам потрібно провести експеримент, який я категорично підтримую – виборчий експеримент з приводу публічного та прозорого продажу державних земель на аукціонах. Ми побачимо і ринкову кон'юнктуру, і механізм, і вартість", - сказав він на виїзному засіданні Кабміну в Полтаві в середу.

Крім того, за словами прем'єр-міністра, до зняття мораторію необхідно вирішити ще низку питань, одне з яких - це інвентаризація землі та фактичне заповнення інформацією Держгеокадастру, що зараз заповнений лише на 11%.

Друге завдання - це обмеження права власності на землю в одних руках, прямо чи опосередковано.

Також, на думку А. Яценюка, остаточне право власності на землю, принаймні на цьому етапі, має бути закріплено за громадянами країни.

"Четверте – те, що стосується функціонування викупу землі. Має бути бенчмарк, тобто вартість землі. Людина, якщо хоче продати землю, то держава через державну установу готова викупити цю землю і продати її далі на аукціоні. Такий механізм був у Чехії. Тобто державний агент на ринку землі".

За словами А. Яценюка, наявність держагента на ринку землі допоможе уникнути заниження її ціни.

Як повідомлялося, пілотні проекти ринку землі запропоновано впровадити в окремих регіонах України, і на їх основі буде ухвалено рішення про обрання моделі земельної реформи для всієї країни.

Пілотні проекти заплановані, зокрема, в Закарпатській, Херсонській та Харківській областях, їх впроваджуватимуть в окремих районах цих регіонів.

Під час реалізації проектів опрацьовуватимуть питання доступу на ринок землі юридичних осіб, нерезидентів, використання земель комунальної і колективної власності тощо.

Створення ринку сільгоспземель в Україні неодноразово відкладалося. На сьогодні діє мораторій на їх продаж до 1 січня 2016 року.

Президент України Петро Порошенко на засіданні Національної ради реформ 30 березня закликав винести на загальне обговорення питання про продаж земель сільськогосподарського призначення.

Міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко вважає, що перш ніж відкривати в Україні ринок земель сільськогосподарського призначення, потрібно виконати повну інвентаризацію, що може коштувати держбюджету в суму до 2 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА