16:09 19.05.2015

ВР надала Кабміну право вводити мораторій на виплати за зовнішнім комерційним боргом

2 хв читати
ВР надала Кабміну право вводити мораторій на виплати за зовнішнім комерційним боргом

Верховна Рада підтримала законопроекти Кабінету Міністрів України, що передбачають надання йому права запроваджувати мораторій на виплату боргів перед зовнішніми комерційними кредиторами для захисту національних інтересів.

За закон "Про особливості здійснення правочинів із державним, гарантованим державою боргом та муніципальним боргом" №2898 і супутній закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку з ухваленням закону України "Про особливості здійснення правочинів із державним, гарантованим державою боргом та муніципальним боргом" №2899 проголосували 256 і 246 депутатів відповідно. При цьому, перший закон було ухвалено з урахуванням поправки, озвученої з голосу під час розгляду ініціативи, згідно з якою закон діє до 1 липня 2016 року.

Закон "Про особливості здійснення правочинів із державним, гарантованим державою боргом та муніципальним боргом" передбачає надання повноважень Кабінету Міністрів та міським радам ухвалювати рішення про тимчасове призупинення здійснення платежів за всіма або деякими державними зовнішніми позиками, гарантованими державою зовнішніми кредитами (позиками) та місцевими зовнішніми позиками, і введення тимчасового мораторію на задоволення вимог кредиторів за такими зобов'язаннями суб'єктів зовнішніх запозичень за якими Кабінет Міністрів та/або відповідна міська рада ухвалили відповідне рішення.

Закон поширюється на всі державні та гарантовані державою зовнішні зобов'язання, внесені в реструктуризаційний процес, за винятком єврооблігацій Укрексімбанку, Ощадбанку та "Укрзалізниці".

У свою чергу зміни Бюджетного кодексу тимчасово призупиняють дію окремих положень кодексу, які передбачають зобов'язання Мінфіну здійснювати обслуговування та погашення державного і гарантованого державою боргу, щодо якого було ухвалено відповідне рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА