20:30 26.06.2014

Колекція виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі" повернеться в Україну - Мінкультури

2 хв читати

Усі музейні предмети, передані для експонування на виставці "Крим - золотий острів у Чорному морі" земельному краєзнавчому музею в м. Бонн та археологічний музей Амстердамського університету "Аллард Пірсон", повернуться в Україну, повідомляє Міністерство культури України.

"Міністерство закордонних справ Королівства Нідерланди підтвердило визнання всіх експонатів виставки державною власністю України", - йдеться в повідомленні Мінкультури України, оприлюдненому в четвер.

У міністерстві нагадали, що музейний фонд України є національним надбанням, а законним власником предметів, котрі належать до державної частини музейного фонду, є народ України. Це випливає зі статті 15 закону України "Про музей та музейну справу" та відповідних розпоряджень Кабінету Міністрів України. Натомість перебування всіх музейних предметів, що належать до державної частини музейного фонду України, без погодження з боку Міністерства культури України, є незаконним.

Згідно з рішенням Мінкультури, зберігання та оперативне управління музейними предметами виставки після повернення в Україну забезпечуватиме Національний музей історії України. Нині тривають переговори з музеєм Амстердамського університету "Аллард Пірсон" щодо юридичних умов повернення виставки до Києва.

"Отже, претензії з боку Російської Федерації, що тимчасово окупувала АР Крим, не мають під собою жодних правових та інституційних підстав", - наголосили в українському міністерстві.

Виставку "Крим: золото і секрети Чорного моря" було відкрито в музеї ім. Алларда Пірсона - археологічному музеї Амстердамського університету на початку лютого. Її сформовано з колекцій п'яти українських музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири - в Криму. На ній зібрано археологічні знахідки, серед понад 500 експонатів - артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння, мечі, панцирі, домашнє начиння древніх греків та скіфів.

Оскільки Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки, постало питання про те, кому повертати колекцію після закриття виставки в серпні.

Українське МЗС наприкінці березня направило Нідерландам ноту з проханням гарантувати повернення експонатів із виставок кримських музеїв, які перебували на виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря" в Амстердамі, Україні.

Водночас Крим погрожує перервати музейну співпрацю з Європою, якщо вивезену на голландську виставку колекцію скіфських золотих виробів не буде повернено до музеїв півострова, що її надали, йдеться в повідомленні, розміщеному на офіційному сайті Держради Криму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Північнокорейські війська стануть "гарматним м'ясом", якщо їх відправлять воювати в Україну - представник Пентагону

Війська РФ завдали по території України 43 авіаудари із застосуванням 60 КАБів - Генштаб

Глава Пентагону Остін провів першу телефонну розмову з новим міністром оборони РФ Бєлоусовим

Від початку доби було 123 бойові зіткнення, на покровському напрямку кількість боїв зросла до 42, загарбники продовжують натиск - Генштаб

Генеральним секретарем Ради Європи обрано Алена Берсе

Саміт ЄС розпочнеться з обміну думками із Зеленським

МЗС Італії засудило рішення РФ обмежити доступ до трансляцій і веб-сайтів низки європейських ЗМІ

Завдяки рішенню ЄСПЛ у міжнародній судовій практиці зафіксовано дату окупації Криму - Кондратюк

ВАКС вирішив стягнути Мотор-Банк, Вінницький авіазавод та інші активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

До комюніке Саміту миру приєдналася Гайана - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА