20:05 29.01.2014

Концепція заочного судочинства в українських реаліях є помилковою - юрист

2 хв читати

Концепція заочного судочинства в українських реаліях і за наявного в країні рівня правової культури є помилковою.

Таку думку агентству "Інтерфакс-Україна" висловив старший юрист юридичної фірми "Василь Кісіль і Партнери" В'ячеслав Пєсков.

"У питанні інституту заочного судочинства слід виходити з природи кримінального провадження як публічного переслідування державою тієї чи іншої особи за вчинений нею злочин. Однією з цілей такого переслідування є профілактика злочинів саме шляхом доправлення того чи іншого громадянина до суду для передання його саме очному правосуддю. Для цього і проводяться відкриті судові розгляди, щоб кожен міг його відвідати, переконатися в об'єктивності та невідворотності правосуддя і найголовніше - в невідворотності покарання для підсудного. А проведення заочного судочинства не передбачатиме для підсудного негайних невідворотних негативних наслідків, оскільки підсудний, не поставши перед судом особисто, не зазнаватиме негативних наслідків ухваленого вироку", - сказав він.

За словами юриста, крім того, введення інституту заочного судочинства не можна виправдовувати наявністю такого інституту в інших країнах без урахування політико-правової реальності в конкретній державі.

"Українське правосуддя, на нашу думку, характеризується найвищою залежністю від влади. Відповідно, видається глибоко суперечливою теза про те, що такий вид правосуддя підвищить гарантії повного й об'єктивного судового розгляду кримінальних проваджень", - сказав він.

При цьому юрист сказав: "Наявний порядок вручення повісток, який передбачає можливість не лише особистого вручення виклику до суду, а й виклику шляхом телеграм, виклику телефоном/факсом, як нам здається, також спричинятиме низку зловживань і ухвалення вироків без реального повідомлення підсудному про призначені судові засідання".

"Будь-який новий закон у державі має служити розвитку певних соціальних відносин, підвищувати рівень правового захисту суб'єктів права і зрештою покращувати стан справ у певній сфері громадського життя. Сама концепція заочного судочинства за кримінальними правопорушеннями за наявного в Україні рівня правової культури є глибоко помилковою", - висловив переконання В.Пєсков.

Як повідомлялося, 28 січня 2014 року народні депутати на позачерговій сесії ухвалили рішення про визнання такими, що втратили силу, дев'яти законів, ухвалених 16 січня. Зокрема, скасовано закон про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо заочного кримінального провадження.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова УІНП сподівається, що київська влада або якийсь меценат усе-таки створять Музей монументальної пропаганди

Голова УІНП вважає за необхідне обмежити запровадження нових пам'ятних дат до закінчення російсько-української війни

Найближчі дні в Україні будуть теплими, в деяких областях пройдуть невеликі дощі

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА