14:21 23.10.2013

Верховна Рада не ратифікувала угоду з Суданом про співпрацю в космічній сфері

2 хв читати
Верховна Рада не ратифікувала угоду з Суданом про співпрацю в космічній сфері

Український парламент не ратифікував угоду між урядами України і Судану про співпрацю у сфері дослідження і використання космічного простору в мирних цілях.

За відповідний закон проголосували лише 196 народних депутатів за необхідних для ухвалення 226. Фракція Партії регіонів віддала за ратифікацію 116 голосів, "Батьківщина" - 24, "УДАР" - 15, КПУ - 29, позафракційні - 12. Фракція "Свобода" відмовилася голосувати за ратифікацію угоди.

За словами народного депутата від "Свободи" Олександра Шевченка, ратифікація угоди надасть можливість доправляти до Судану військову техніку, і це суперечить резолюції Ради безпеки ООН від 14 лютого 2013 року та може спровокувати ситуацію із обвинувачення України в порушенні резолюції Ради безпеки ООН.

У цій резолюції Радбез ООН висловлював занепокоєння з приводу того, що пряме або непряме постачання, продаж або передання Судану технічної допомоги та підтримки, включно з навчальною підготовкою, фінансовою чи іншою допомогою, надання запасних частин, систем озброєнь і пов'язаних з ними матеріальних засобів, може використовувати уряд Судану для допоміжного обслуговування військових літальних апаратів, що використовуються в порушення резолюцій Радбезу ООН.

Українсько-суданську міжурядову угоду про співробітництво у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях було підписано у вересні 2012 року під час 8-го міжнародного авіакосмічного салону "Авіасвіт XXI - 2012" (Київ) головою ДКАУ Юрієм Алексєєвим і міністром науки і зв'язку Республіки Судан Башарі Мохаммедом Хамідом.

Серед перспективних напрямів двостороннього співробітництва, зокрема, створення ракетно-космічної техніки, сфера дистанційного зондування та спостереження за Землею, пускові послуги, космічна наука, навчання фахівців.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" представник суданської делегації, Судан зацікавлений, передусім, у спільному створенні космічної техніки, зокрема, супутників та наземної космічної інфраструктури.

Запуск створеного за участю України супутника заплановано здійснити за допомогою нової ракети- носія "Циклон -4" зі споруджуваного в Бразилії космодрому "Алкантара" у 2013–2014 рр., повідомив він.

Раніше Україну вже намагалися звинувачувати в постачаннях військової техніки до Судану. У 2008 році спершу в зарубіжних, а потім в українських ЗМІ були озвучені припущення про те, що Україна нібито постачала військову техніку Південному Судану: контракт на постачання українських танків Кенії, захоплених восени того ж року разом із судном "Фаїна" сомалійськими піратами, нібито був укладений міністерством оборони Кенії від імені уряду Південного Судану. Жодних офіційних обвинувачень Україні з цього приводу пред'явлено не було.

Припущення ЗМІ в Держекспортконтролі України охарактеризували як "черговий прояв інформаційної боротьби на ринку озброєнь".

Як наголошували в Держекспортконтролі, у виконання резолюцій РБ ООН, Україна не здійснювала постачань товарів військового призначення до Судану.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА