15:45 11.06.2013

В Iвано-Франкiвськiй областi ввели в експлуатацiю четверту мiнi-ГЕС

2 хв читати

У с. Пробiйнiвка Верховинського району Iвано-Франкiвської областi на рiчцi Пробiйна у вiвторок презентували введену в експлуатацiю на початку червня поточного року четверту в областi мiнi-гiдроелектростанцiю "Пробiйнiвська-2".

"Ця мiнi-ГЕС як мiнiмум на 90% вiдповiдає всiм європейським стандартам. У системi рибозахисту та забезпечення пропуску риби, я думаю, вона найкраща в Українi", - повiдомив агентству "Iнтерфакс-Україна" власник мiнi-ГЕС, пiдприємець Валерiй Миронюк.

Вiн розповiв, що на станцiї зроблено сучасний рибохiд, який забезпечує безперервний пропуск i мiграцiю риби, пiд час будiвництва якого враховано дослiдження iхтiофауни та рекомендацiї вчених Чернiвецького нацiонального унiверситету iм. Юрiя Федьковича, а також використано сучасну систему електроградiєнтного рибозахисту.

В.Миронюк зазначив, що всi процеси на "Пробiйнiвськiй-2" повнiстю автоматизовано, а за її роботою спостерiгатиме персонал запущеної у 2009 роцi iншої мiнi-ГЕС "Пробiйнiвська-1" потужнiстю 1200 кВт, розташованої вище на 700 м по руслу рiчки.

Проектувальником "Пробiйнiвської-2" деривацiйного типу стало приватне пiдприємство "Закарпатський геодезично-кадастровий центр "Земля". Потужнiсть мiнi-ГЕС - 182,4 кВт, щороку вона вироблятиме 1 млн кВт/год. електроенергiї.

Будiвництво станцiї розпочалось у 2011 роцi. Загальна вартiсть проекту - понад 4 млн грн.

В.Миронюк також повiдомив, що з мiсцевою сiльською громадою пiдписано договiр про соцiально-економiчне партнерство, i з 2010-го по 2013 рiк до бюджетiв усiх рiвнiв сплачено 1,3 млн грн податкiв.

До цього в Iвано-Франкiвськiй областi працювали три малi ГЕС, iз них двi - Снятинська та Золотолипська - було вiдновлено, й наразi їх експлуатує компанiя "Енергоiнвест" (Вiнниця). "Пробiйнiвську-1" у Верховинському районi побудував В.Миронюк у 2009 роцi. Торiк вони разом виробили близько 5 млн кВт/год. електроенергiї.

Як повiдомлялося ранiше, приватне пiдприємство West Ukrainian Development Consulting Group (Iвано-Франкiвськ) має намiр вiдновити мiнi-гiдроелектростанцiю на рiчцi Гнила Липа в селi Конюшки Рогатинського району Iвано-Франкiвської областi.

У березнi 2012 року, реагуючи на протести громадськостi, голова Iвано-Франкiвської облдержадмiнiстрацiї Михайло Вишиванюк своїм розпорядженням призупинив будiвництво мiнi-ГЕС у Карпатах i створив робочу групу для розгляду питань щодо дотримання вимог законодавства пiд час будiвництва малих ГЕС у Верховинському районi. Потiм у травнi 2012 року розпорядженням облдержадмiнiстрацiї було створено координацiйну раду з питань будiвництва об'єктiв малої гiдроенергетики та протипаводкового захисту у складi 15 осiб, яку очолив перший заступник голови обладмiнiстрацiї Василь Плав’юк.

У груднi 2012 року М.Вишиванюк скасував своє розпорядження про призупинення будiвництва мiнi-ГЕС на гiрських рiчках областi, а голiв райадмiнiстрацiй i мерiв мiст зобов'язав надавати проекти з будiвництва малих ГЕС i протипаводкових об'єктiв на координацiйну раду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство президента України, затримано двох полковників Управління держохорони

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення мера Очакова

Кабмін продовжив на місяць відстрочку від призову, яка надана рішеннями Мінекономіки

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрився інформаційний пункт рекрутингу до ЗСУ

У протоці Босфор сів на мілину суховантаж Alexis, що прямував з України до Єгипту

У Тисі виявили тіла трьох потопельників – Держприкордонслужба України

Російські війська за добу 11 разів обстріляли населені пункти Донеччини, евакуйовано 506 осіб

У Кривому Розі на території військкомату помер військовозобов'язаний

Перший півфінал "Євробачення-2024" відбудеться у вівторок, українці за кордоном зможуть проголосувати за Alyona Alyona & Jerry Heil

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА