16:22 10.06.2013

Встановлення газетних автоматів у київському метро може обмежити свободу слова - думка

3 хв читати

Встановлення автоматів із продажу газет у київському метрополітені, яке має розпочатися з 1 липня, може негативно позначитися на свободі слова, вважає голова правління Благодійного фонду сприяння розвитку незалежної преси України Марина Клюсова.

"Із 1 липня цього року торгівля пресою в метрополітені в тому вигляді, в якому вона існує на сьогодні, припиняється. 13-го числа буде проведено конкурс із оренди площ. І на ці площі планується встановити газетні автомати", - розповіла вона на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у понеділок у Києві,

За її словами, в одному автоматі можна буде розмістити шість-сім позицій друкованої преси.

Крім того, М.Клюсова зазначила, що встановлення одного автомата з продажу газет коштуватиме від $5 до 10 тис.

"Тому за малої рентабельності газетного бізнесу зрозуміло, що терміни окупності... становитимуть 18 років", - зазначила вона. А також додала: "За умови укладання договору оренди на три роки зрозуміло, що цей бізнес ніякої комерційної складової не має".

Як пояснила М.Клюсова, згідно з наказом Міністерства інфраструктури України, пресу в метрополітені для дотримання правил протипожежної безпеки поширюватимуть через газетні автомати.

Водночас вона заявила: "Ми публічно заявляємо про те, що основні оператори, які на сьогодні працюють у метрополітені, не беруть участі у цьому конкурсі (на оренду площ для встановлення автоматів - ІФ) через неможливість, нереальність виконання умов, які прописані у цьому конкурсі".

М.Клюсова також наголосила, що невідомий механізм вибору видань, які роздаватимуть через автомати.

"Уявіть собі шість видань, які треба помістити в цей автомат для реалізації. Що це будуть за шість видань, які це будуть три видання. Хоч би скільки їх було в автоматі, потрібно визначити, які це будуть видання. Ми говоримо про те, що це, як мінімум, спроба обмежити свободу слова, це, як мінімум, недобросовісна конкуренція на ринку друкованих засобів масової інформації", - заявила вона.

За словами голови правління благодійного фонду, інфраструктура з поширення преси в Києві передбачає продаж 50% тиражів у метрополітені.

"Перелік цих автоматів, і скільки операторів зможуть вкласти гроші - від цього все залежатиме: шість позицій, три, а можливо одна позиція. Може, одна якась газета напередодні майбутніх виборів мера чи президента. Можливо, якась одна або дві газети будуть представлені в метрополітені", - припустила М.Клюсова.

За її словами, на сьогодні пресу в метрополітені реалізують до 40 підприємств та підприємців у понад 100 точках продажу.

У свою чергу президент Асоціації розповсюджувачів преси Олексій Бабанський висловив думку: "Якщо ми говоримо, що розповсюджувача виганяють із метро і вводять якогось одного-двох операторів, які працюватимуть з цими апаратами, то ми стикаємося з проблемою: 50% ринку, точок розповсюдження преси... ми просто втрачаємо".

Він вважає, що нововведення, яке передбачає з 1 липня продаж преси через газетні автомати, "невиправдане, не продумане з боку контролюючих органів, з боку урядових організацій, не узгоджене з громадськими організаціями".

О.Бабанський переконаний: "Не проведено підготовку, не вироблено такого рішення, яке могло б задовольнити потреби населення міста і гостей столиці, потреби та вимоги працівників галузі".

Він також додав: "А така швидкість наштовхує на думку, що є лобіювання окремої, заздалегідь підготовленої структури, про яку ми ще не знаємо. А це по свободі слова вдарить у країні, я думаю. Якщо в Києві це впровадять, то в інших містах-мільйонниках це також активно введуть. І нічого доброго ми від цього не отримаємо".

Водночас М.Клюсова заявила: "Я думаю, за умовами конкурсу протягом місяця ніхто не встановить автоматів. Це просто фізично нездійсненне завдання... Якщо за місяць цього не буде зроблено, то конкурс анулюють. А у нас величезне бажання продовжити конструктивну роботу з вироблення такої схеми, яка дала б змогу реалізовувати ті завдання, які реалізовуються на розкладках, тобто їхня можлива модернізація без порушень правил протипожежної безпеки".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА