16:58 30.04.2013

Представник Тимошенко в ЄСПЛ: Добрим тоном для уряду було б не подавати апеляції на рішення Євросуду за скаргою екс-прем'єра

2 хв читати

Українському уряду не слід подавати апеляцію на рішення Європейського суду з прав людини за скаргою екс-прем'єра Юлії Тимошенко, оскільки апеляція буде непереконливою. Захист Ю.Тимошенко навряд чи буде оскаржувати невстановлення ЄСПЛ фактів катування екс-прем'єра, заявляє її представник в ЄСПЛ Валентина Теличенко.

"Думаю, що наступні три місяці (час для подачі апеляції, протягом якого рішення ЄСПЛ не вважається таким, що набуло чинності - ІФ) всі дуже уважно придивлятимуться до дій уряду та заяв офіційних осіб Міністерства юстиції стосовно того, буде чи ні апеляційне оскарження урядом або Тимошенко проти України", - сказала В.Теличенко на прес-конференції в Києві у вівторок.

При цьому вона висловила думку: "Добрим тоном із боку уряду було б не оскаржувати рішення. Нехай замисляться: зайвий раз українському уряду програвати ще й в апеляції? Кому це потрібно?".

На переконання В.Теличенко, якщо Кабінет Міністрів подасть апеляцію, то вона буде непереконливою, і ЄСПЛ не задовольнить її.

"Я думаю, що апеляція українського уряду... також буде непереконливою в справі Тимошенко, як і в справі Юрія Луценка", - сказала вона.

У цьому контексті адвокат резюмувала: "Якщо поводитися гідно... якщо наш уряд хоче поводитися гідно, то не потрібно використовувати всі, які лише є, важелі, щоб довести зворотне від очевидного й спробувати довести Європі, що не було політичних мотивів... і прийняти як належне рішення ЄСПЛ".

Коментуючи рішення ЄСПЛ про те, що катувань стосовно Ю.Тимошенко не було, В.Теличенко наголосила, що екс-прем'єр перебуває в умовах "дещо кращих, ніж звичайні арештанти".

"Виходячи з того, що уряд України все-таки госпіталізував її, хоч і з запізненням, виходячи з того, що до лікування було допущено німецьких лікарів та було надано медичні послуги в обсязі, який визначили німецькі лікарі, суд довго обговорював й сперечався стосовно цих обставин, і чотирма голосами проти трьох визнав вважати, що це все не було належними умовами для заарештованої особи, але катуванням це все-таки не слід називати", - пояснила вона.

У цьому контексті В.Теличенко наголосила, що апеляція щодо цього пункту з боку екс-прем'єра не є такою важливою, оскільки встановлено ключові порушення, такі як незаконність арешту та його політична мотивація.

"Звичайно, можна було б оскаржити від імені заявниці це рішення суду, можна було б намагатися довести... Можливо, така апеляція й мала б перспективу задоволення. Я ще не радилася з Юлією Володимирівною із цього приводу та з командою захисників, але я вважаю, що вкрай важливо розійтися на тому, що апеляція є не такою вже й важливою", - зазначила адвокат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА