17:39 19.04.2013

Представники РКЦ сподіваються на компроміс із жителями Оболоні щодо будівництва костьолу й знову пропонують переговори

3 хв читати

Представники Римсько-католицької церкви в Україні сподіваються на досягнення компромісу з мешканцями будинків на вулиці Зої Гайдай в Оболонському районі Києва щодо будівництва храму неподалік.

"Ми розуміємо, що деякі жителі прилеглих будинків можуть мати свої вимоги, ми розуміємо їхні почуття, але й наша громада має свої права. Ми запропонували створити групу, яка могла би зустрітися й прояснити всі розбіжності", - сказав на прес-конференції в п'ятницю в Києві прес-секретар Ордену менших братів (францисканців) РКЦ в Україні отець Патрик Оліх.

За його словами, від католиків надійшла пропозиція зустрітися в суботу з групою з п’яти осіб, яка представляла б інтереси жителів прилеглих будинків.

Настоятель парафії св. Франциска Ассізького отець Франциск Ботвіна зазначив, що в Оболонському районі проживає достатня кількість католиків, понад тисяча людей, і тому Римо-католицька церква вирішила побудувати храм у цьому районі, щоб його жителі змогли задовольнити свої духовні потреби.

При цьому він зазначив, що земельну ділянку, виділену київською владою для будівництва храму, католики собі не вибирали.

"У 2004 році був будівельний бум, і не було великих можливостей вибору. Те, що нам на той момент мерія під керівництвом пана Омельченка (мер Києва з травня 1999 р. по квітень 2006 р. - ІФ) запропонувала, те ми й мали взяти, щоб було хоча б щось", - сказав Ф.Ботвіна.

Він повідомив, що храм розрахований на 200-250 людей, за його словами, це буде невелика базиліка 30 м завдовжки та 15 м завширшки.

Крім того, він наголосив, що будівництво здійснюється не на дитячому майданчику, а поряд із ним.

За його словами, представники РКЦ церкви пропонують місцевим жителям допомогти відремонтувати майданчик й облаштувати територію.

Також Ф.Ботвіна заявив, що не існує заборони на будівництво.

"Це була наша добра воля - припинити будівництво, жодних офіційних документів ні від прокуратури, ні від міліції ми не отримували", - сказав він.

У свою чергу, єпископ-ординарій Київсько-Житомирської дієцезії РКЦ в Україні Петро Мальчук зазначив, що у будь-якому разі ця конфліктна ситуації має вирішуватися відповідно до закону, навіть якщо жителі будуть проти будівництва храму, оскільки церква має всі необхідні документи та дозволи.

У РКЦ в Україні також зазначили, що протягом семи років сплачували за оренду цієї ділянки землі.

Біля будівлі, де проводили прес-конференцію священики РКЦ, декілька людей, які представилися мешканцями будинків, що розташовані на вул. Гайдай, провели акцію - вони тримали в руках банер із вимогою не здійснювати будівництво на території біля їхніх будинків, учасники акції заявили журналістам, що вони проти будь-якого будівництва на цій території.

Як повідомлялося, прокуратура ухвалила рішення тимчасово призупинити будівництво католицького храму св. Франциска Ассізького на вул. Зої Гайдай в Києві, де стався конфлікт між місцевими жителями та прихожанами.

Раніше, в середу, 17 квітня, на місці будівництва храму відбулася мирна зустріч двох сторін конфлікту, однак пізніше люди почали валити огорожу, що захищала будмайданчик. 16 квітня на місці будівництва обстріляли з пневматичної зброї двох сестер - с. Розалію та с. Терезіану зі Згромадження сестер Святого Йосипа.

Жителі навколишніх висоток стверджують, що всі документи на будівництво у громади підроблені, люди мають намір не допустити будівництва храму, яке на цьому місці намагаються організувати з 2011 року. Водночас католицька громада та її адвокати стверджують, що 4 квітня 2013 року отримали від київської влади права на цю ділянку й офіційний дозвіл на будівництво.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА