18:19 31.10.2012

Адвокат Мельниченка хоче оскаржити обраний його підзахисному запобіжний захід

3 хв читати

Адвокат екс-майора Управління державної охорони Миколи Мельниченка Микола Неділько подав апеляційну скаргу на обрання його підзахисному Шевченківським судом Києва запобіжного заходу у вигляді звільнення під заставу в розмірі 76,5 тис грн.

"Апеляційну скаргу подано вчора", - повідомив адвокат журналістам у середу.

М.Неділько зазначив, що в скарзі просить Апеляційний суд скасувати постанову суду першої інстанції, згідно з яким М.Мельниченко, зокрема, зобов'язаний не відлучатися з міста, де він проживає, без дозволу слідчого, повідомляти про зміну місця проживання, здати на зберігання закордонний паспорт.

За словами адвоката, такі обмеження суперечать заходам безпеки щодо М.Мельниченка. "Вони суперечать вимогам закону України "Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві", - зазначив М.Неділько.

Як повідомлялося, в листопаді 2000 року стався "касетний скандал", коли в парламенті оприлюднили аудіозаписи, які нібито робив М.Мельниченко в кабінеті президента України Леоніда Кучми. Проти М.Мельниченка було порушено кримінальну справу за розголошення державної таємниці, перевищення службових повноважень і використання підроблених документів. У вересні 2011 року М.Мельниченко був оголошений у розшук. Шевченківський районний суд Києва ухвалив постанову про обрання йому запобіжного заходу у вигляді арешту, оскільки М.Мельниченко порушив підписку про невиїзд і ухилявся від слідства.

3 серпня 2012 року М.Мельниченка затримали в Італії, і суд Неаполя мав розглянути питання про його екстрадицію, проте 14 серпня його звільнили з-під варти. За словами М.Неділька, "прокуратура Італії не знайшла підстав для його екстрадиції до України" й екс-майор залишився в Італії. При цьому в Національному центральному бюро Інтерполу в Україні зазначили, що процедура екстрадиції екс-майора держохорони в Україну триває.

Останнім часом він перебував у США. 14 вересня М.Мельниченко провів у США брифінг, а потім у мережі Facebook повідомив, що в записаних ним розмовах у кабінеті президента України Л.Кучми замовником вбивства в 1996 році народного депутата Євгена Щербаня називається екс-прем'єр Павло Лазаренко, а оплату за вбивство здійснили Петро Кириченко (бізнес-партнер П. Лазаренка - ІФ) та екс-прем'єр Юлія Тимошенко. Перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін стверджує, що у Генеральної прокуратури достатньо підстав для пред'явлення Ю.Тимошенко обвинувачень у причетності до вбивства Є.Щербаня.

24 жовтня М.Мельниченка, оголошеного у міжнародний розшук, затримали в аеропорту "Бориспіль". Він летів рейсом з Нью-Йорка. У четвер, 25 жовтня, його допитали в Головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури і пред'явили обвинувачення.

26 жовтня Шевченківський райсуд Києва звільнив М.Мельниченка під заставу в розмірі 76 тис 500 грн (офіційний курс на 26 жовтня - 7,9930 грн/$1). Того ж дня М.Неділько повідомив, що має намір подати апеляцію. "Ми оскаржуватимемо це рішення, тому що просили взяти під підписку про невиїзд. Це оптимальний запобіжний захід. Ми не просили грошової застави, тому що грошова застава для тієї людини, яка повернулася з власної ініціативи, не дуже коректна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА