11:26 26.10.2012

У "Батьківщині" сподіваються, що завдяки новим свідченням екс-майора Мельниченка Генпрокуратура відкриє справи проти Януковича та Азарова

3 хв читати

У Всеукраїнському об'єднанні "Батьківщина" розраховують, що екс-майор Держохорони Микола Мельниченко надасть свідчення, на підставі яких Генеральна прокуратура України зможе порушити кримінальні справи стосовно президента Віктора Януковича та прем'єр-міністра Миколи Азарова.

У повідомленні прес-служби "Батьківщини" зазначили, що Генпрокуратура нині фабрикує чергову справу стосовно лідерки партії, екс-прем'єра Юлії Тимошенко, в якій йдеться про нібито її причетність до вбивства народного депутата Євгена Щербаня. У цьому контексті в партії нагадали про те, що ця справа ґрунтується також на підставі свідчень М.Мельниченка.

"Громадянин Мельниченко неодноразово публічно й особисто заявляв про те, що в його записах немає жодного компромату на Юлію Тимошенко. Одну з таких заяв він зробив ще у 2005 році. Також у своєму нотаріально завіреному листі від 4 липня 2012 року Микола Мельниченко констатував, що під час записів розмов Кучми він особисто чув про те, як Кучма давав вказівки Азарову та Потебеньку знищити Юлію Тимошенко й відкрити проти неї кримінальні справи", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі стверджують, що М.Мельниченко висловив готовність надати свідчення й у разі потреби виступити в суді на захист Ю.Тимошенко.

"Водночас екс-майор у своїх заявах неодноразово зазначав, що він має докази злочинів, вчинених першими особами держави - Віктором Януковичем та Миколою Азаровим. Крім того, Мельниченко заявляв, що він чув аудіозапис, на якому голос, схожий на голос нинішнього президента Януковича, погрожував йому вбивством", - зазначено в повідомленні.

"Враховуючи це, ми сподіваємося, що Генеральна прокуратура України також порушить кримінальні справи стосовно Януковича та Азарова на підставі свідчень і заяв Миколи Мельниченком", - підсумували в прес-службі.

Як повідомлялося, в листопаді 2000 року виник касетний скандал, коли в парламенті оприлюднили аудіозаписи, які нібито робив М.Мельниченка в кабінеті президента України Леоніда Кучми. Проти М.Мельниченка було порушено кримінальну справу за розголошування державної таємниці, перевищення службових повноважень та використання підроблених документів.

У вересні 2011 року М.Мельниченка було оголошено в розшук. Його обвинувачують у розголошуванні державної таємниці, підробленні документів та перевищенні службових повноважень. Шевченківський районний суд Києва виніс постанову про обрання йому запобіжного заходу у вигляді арешту, оскільки М.Мельниченко порушив підписку про невиїзд й ухилявся від слідства.

3 серпня 2012 року М.Мельниченка затримали в Італії, але пізніше звільнили з-під варти, після чого він поїхав до США.

14 вересня М.Мельниченко провів у США брифінг, а потім в мережі Facebook повідомив, що в записаних ним розмовах у кабінеті президента України Л.Кучми замовником вбивства в 1996 році народного депутата Євгена Щербаня називається екс-прем'єр Павло Лазаренко, а плату за вбивство здійснили Петро Кириченко (бізнес-партнер П.Лазаренка - ІФ) та екс-прем'єр Юлія Тимошенко. Перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін стверджує, що у Генеральної прокуратури достатньо підстав для пред'явлення Ю.Тимошенко обвинувачень у причетності до вбивства Є.Щербаня.

24 жовтня М.Мельниченка затримали в аеропорту "Бориспіль", куди він прибув рейсом із Нью-Йорка. В четвер, 25 жовтня, його допитали в Головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури й пред'явили обвинувачення. За словами адвоката, М.Мельниченка тримають у СІЗО СБУ.

26 жовтня Шевченківський райсуд Києва на спецзасіданні має обрати запобіжний захід М.Мельниченку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА