05:25 07.05.2024

Старт корабля Boeing Starliner з екіпажом відкладено

2 хв читати
Старт корабля Boeing Starliner з екіпажом відкладено

Спробу запуску капсули Boeing Starliner з екіпажом із двох астронавтів скасували через проблему з клапаном на ракеті Atlas V, побудованій компанією United Launch Alliance з Алабами, повідомляє CNN.

"Ми говоримо, що ракетний бізнес - це бізнес 10 мільйонів деталей, і тільки коли 10 мільйонів деталей працюють, (ваша ракета) летить", - сказав Діллон Райс, коментатор запуску від ULA, під час веб-трансляції.

Starliner, який компанія Boeing розробила, щоб конкурувати з капсулою Crew Dragon компанії SpaceX, мав вирушити в перший випробувальний запуск з екіпажем о 10:34 (5:34 за Києвом) вечора в понеділок із космодрому на мисі Канаверал у Флориді.

Контролери запуску можуть зробити другу спробу зльоту у вівторок увечері. Метеорологи заявили, що ймовірність того, що хмари, вітер або шторм завадять запуску, становить лише 5%.

Ця місія, що отримала назву Crew Flight Test, може стати останньою важливою віхою перед тим, як NASA визнає космічний корабель Boeing готовим до регулярних операцій у рамках програми комерційного екіпажу федерального агентства.

До складу екіпажу входять астронавти-ветерани Суні Вільямс і Буч Вілмор, кожен з яких уже двічі побував у космосі на борту космічного корабля НАСА "Шаттл" і російського корабля "Союз".

"Вони перевіряють багато систем: життєзабезпечення, ручне управління", - сказав адміністратор НАСА Білл Нельсон на прес-конференції в п'ятницю. "Саме тому ми взяли на борт двох льотчиків-випробувачів - і, звісно, у Бутча і Суні великі резюме".

Нельсон зазначив, що це буде всього лише шостий перший політ космічного корабля з екіпажем в історії США: "Усе почалося з "Меркурія", потім із "Джеміні", потім з "Аполлона", космічного шатла, потім (SpaceX) "Dragon" - і ось тепер "Старлайнер"". Вільямс також стане першою жінкою в історії, яка візьме участь у такій місії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

Кількість постраждалих унаслідок удару по Черкаській Лозовій зросла до 27 людей, доля ще одного невідома - прокуратура

Постачання двох ЗРК Patriot до Харкова принципово змінить ситуацію - Зеленський після ударів по області

Кількість жертв удару по Черкаській Лозовій зросла до шести осіб - прокуратура

Окупанти вдарили по Харкову КАБ, в однієї жінки гостра реакція на стрес - Синєгубов

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалі - мер

У ХАРКОВІ КІЛЬКА ВИБУХІВ - МЕР

Генштаб ЗСУ: до середини дня армія РФ активізувалася на Сіверському та Харківському напрямках, на Покровському - зберігає високу інтенсивність атак

Окупанти обстріляли Куп'янський район Харківщини, загинули 5 мирних жителів, ще 9 постраждали - поліція

По Черкаській Лозовій було завдано подвійного удару "Іскандер-М", серед загиблих вагітна жінка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА