14:08 23.06.2024

Обіцяні G7 та ЄС кошти Україні від російських активів не зменшують розміру українських претензій до РФ у судах - міністр юстиції

2 хв читати
Обіцяні G7 та ЄС кошти Україні від російських активів не зменшують розміру українських претензій до РФ у судах - міністр юстиції

Нещодавні рішення про перерахування Україні податків на доходи від російських активів і кредитів під майбутні доходи від російських активів, ухвалені відповідно ЄС і G7, не несуть ризиків для ініційованих Україною позовів до РФ у міжнародних судах і не зменшують суми необхідного відшкодування, заявив міністр юстиції України Денис Малюська.

"Йдеться про доходи, про відсотки, нараховані на російські активи. З точки зору країн G7 - це не російські гроші і це не українські гроші. Це просто прибуток, долю якого світ вирішить, і він не належить Росії", - пояснив він агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах науково-практичної конференції Нацбанків України та Польщі.

Малюська додав, що у зв'язку з цим з точки зору міжнародного права країнам G7 і ЄС не треба отримувати будь-якого дозволу України на ці операції.

"Вони досягли компромісу в рішенні, що це їхні кошти... Оскільки вони вирішили, що це в інтересах України, то, безумовно, вони не можуть не враховувати нашу позицію, але ми не маємо вирішального впливу на ці переговори", - додав він.

Як повідомлялося, у підсумковому комюніке Саміту країн "Великої сімки" (G7) 14 червня було заявлено, що країни G7 виділять Україні $50 млрд додаткового фінансування до кінця 2024 року на оборону, бюджет і відновлення за рахунок доходів від заморожених російських активів без шкоди для інших внесків.

"З метою підтримки поточних і майбутніх потреб України в умовах тривалої оборони від Росії G7 запустить кредити для прискорення надзвичайних доходів (ERA) для України, щоб надати Україні додаткове фінансування на суму близько $50 млрд до кінця року", - йдеться в документі.

Зазначалося, що це фінансування обслуговуватиметься і погашатиметься майбутніми потоками надзвичайних доходів, які виникають унаслідок іммобілізації російських суверенних активів, що перебувають у ЄС та інших відповідних юрисдикціях.

"Для цього ми працюватимемо над отриманням дозволу в цих юрисдикціях на використання майбутніх потоків цих надзвичайних доходів для обслуговування і погашення кредитів. Ми підтверджуємо, що згідно з усіма застосовними законами і нашими відповідними правовими системами суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться знерухомленими, допоки Росія не припинить своєї агресії і не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні. Ми зберігатимемо солідарність у нашому прагненні надати цю підтримку Україні", - наголошувалося в комюніке.

Декількома днями раніше глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на конференції з відновлення України в Берліні повідомила, що перші близько EUR1,5 млрд податків на доходи від заморожених російських активів будуть переведені Україні вже в липні, 90% від них підуть на оборону, 10% на відновлення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Послуга ремонту квартир у новобудовах затребувана в рамках програм "єВідновлення" та "єОселя" - Alliance Novobud

Kormotech розпочав експорт на ринок Південної Кореї

Наглядова рада ПриватБанку розпочала процес відбору нового голови правління

Зарплата на держслужбі вже є конкурентною на ринку праці - голова НАДС

"Укргазвидобування" за 5 міс. сплатило до бюджету майже 10 млрд грн ренти

ДП "Ліси України" відсторонили від тендера на постачання деревини для ЗСУ

Україна може пройти зиму з мінімально можливими відключеннями - голова Держенергонагляду

Екологічні збитки від знищення окупантами харківського "Епіцентру" перевищують 860 млн грн

ФДМ оголосив конкурс із відбору трьох незалежних членів наглядової ради держенерготрейдера "ЕКУ"

НКРЕКП ухвалила постанову для стимулювання будівництва нової генпотужності та energy storage

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА