18:23 17.06.2024

За підсумками швейцарського саміту створять Action plan імплементації Формули миру - Свириденко

2 хв читати
За підсумками швейцарського саміту створять Action plan імплементації Формули миру - Свириденко

За підсумками першого Глобального саміту миру буде створено спільний Action plan імплементації Формули миру за кожним з її пунктів, повідомила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко під час сесії з продовольчої безпеки в рамках першого Глобального саміту миру.

Згідно з повідомленням Міністерства економіки, загалом на першому Саміті миру у Швейцарії було опрацьовано три пункти Формули миру: ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір - звільнення полонених і депортованих (військових і цивільних, дорослих і дітей). За іншими пунктами Формули миру робота триває.

Учасники панелі підтримали пропозиції України в розрізі продовольчої безпеки. Зокрема, до комюніке за підсумками першого Глобального саміту миру увійшов пункт, який передбачає, що глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва й постачання продуктів харчування. У зв'язку з цим наголошується на важливості забезпечення вільного, повного й безпечного торгового судноплавства, а також доступу до морських портів на Чорному та Азовському морях. Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти і цивільну портову інфраструктуру неприйнятні, зазначено в повідомленні. Продовольчу безпеку не можна використовувати як зброю, наголосило Мінекономіки.

Водночас Свириденко акцентувала на зусиллях країни щодо налагодження експортної логістики навіть в умовах війни.

"Блокада морських шляхів у Чорному морі, безпрецедентний стрибок міжнародних цін на пшеницю, замінування українських сільськогосподарських земель - прямі збитки від війни для сільського господарства величезні. Та навіть попри це ми змогли відновити експортну логістику та зберегти виробництво сільгосптоварів. Прогноз на цей рік покращується - 76,1 млн тонн зернових та олійних культур. Також здатність країни транспортувати товари є досить високою. У квітні Україна експортувала 9,6 млн тонн вантажів морським шляхом. Це дуже близько до показників лютого 2022 року", - зазначила Свириденко.

Водночас вона відзначила крихкість структури продовольчої безпеки, яка перебуває під загрозою через атаки Росії на інфраструктуру, сховища та енергетичну систему України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Екологічні збитки від знищення окупантами харківського "Епіцентру" перевищують 860 млн грн

ФДМ оголосив конкурс із відбору трьох незалежних членів наглядової ради держенерготрейдера "ЕКУ"

НКРЕКП ухвалила постанову для стимулювання будівництва нової генпотужності та energy storage

Експорт української кукурудзи в червні досяг 2,2 млн тонн, у липні-серпні знизиться в очікуванні нового врожаю - аналітики

Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату – заступник міністра економіки

"Київтеплоенерго" відремонтувало понад 50% запланованих до ремонту у 2024р 1300 будинкових лічильників тепла

СЕО титанової "Велти" Бродський зацікавився подробицями санкцій на активи Фірташа в частині Мотронівського ГЗК

Офіційний курс гривні у вівторок послабився ще на 10 коп. - НБУ

ЗРОСТАННЯ ВВП УКРАЇНИ В I КВ.-2024 ПРИСКОРИЛОСЯ ДО 6,5% - ДЕРЖСТАТ

Держава надала максимальне "зелене світло" для розвитку розподіленої генерації - голова Держенергонагляду

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА