15:13 27.11.2023

"Укргідроенерго" вдалося відновити до ОЗП понад 1 тис. МВт пошкоджених обстрілами РФ потужностей - глава компанії

2 хв читати
"Укргідроенерго" вдалося відновити до ОЗП понад 1 тис. МВт пошкоджених обстрілами РФ потужностей - глава компанії

ПрАТ "Укргідроенерго" відновило понад 1 тис. МВт потужності з 1,5 тис. МВт, пошкоджених обстрілами російських агресорів, повідомив генеральний директор компанії Ігор Сирота.

"Причому ми відновили навіть більше, ніж прогнозували. У нас приблизно 370 МВт залишились не відновлені навіть більше, ніж прогнозували (на початок ОЗП 2023/2024 рр. планувалося відновити 1 тис. МВт - ЕР). Це два блокові трансформатори. Це обладнання, яке виробляється приблизно вісім-дев'ять місяців. Тобто ми матимемо трохи на наступний рік", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому Сирота зазначив, що відсутність цих поки що не відновлених потужностей не вплине на загальний баланс регулювання та аварійного резерву, який потрібен для енергосистеми.

Водночас, за його словами, компанія починала минулий опалювальний сезон "навіть у дещо гіршому стані", оскільки масовані удари по енергетиці розпочалися вже 10 жовтня, відтоді було пошкоджено багато обладнання, зокрема електричного, і трансформаторів.

Водночас гендиректор зауважив, що під час підготовки до зими величезні зусилля були спрямовані на захист об'єктів проти ворожих обстрілів.

"Зараз важко так сказати, але це десятки і десятки мільйонів, сотні мільйонів, розумієте? Усе це робиться в рамках капінвестицій. Скажу просто: якби ми ці кошти спрямовували на розвиток, будівництво, то ми, скоріш за все, побудували б, припустімо, агрегат №5 Дністровської ГАЕС - не за чотири роки, як бачимо за можливе це зараз, а за три", - описав ситуацію очільник "Укргідроенерго".

Загалом щодо ОЗП Сирота зазначив, що компанія до нього повністю готова. Щодо перспектив його проходження, то його можуть ускладнити надто низькі температури.

"Звичайно, все залежить і від погоди теж. Якщо в середньому буде, скажімо, мінус 10, усе добре. Але дуже холодна зима може ускладнити роботу об'єднаної енергосистеми України", - вважає глава генкомпанії.

Текст інтерв'ю з Ігорем Сиротою у повному обсязі буде опубліковано на сайтах агенції "Інтерфакс-Україна" та проєкту "Енергореформа".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА