17:53 14.11.2022

ЄС, США та Велика Британія закликали продовжити та розширити Чорноморську зернову ініціативу – заява

2 хв читати
ЄС, США та Велика Британія закликали продовжити та розширити Чорноморську зернову ініціативу – заява

Міністри закордонних справ Європейського союзу, Сполучених Штатів Америки та Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Жозеп Боррель, Ентоні Блінкен та Джеймс Клеверлі виступили зі спільною заявою про глобальну продовольчу безпеку та санкції щодо Росії, в якій закликали країни підтримати Чорноморську зернову ініціативу, продовживши термін її дії та розширивши масштаби діяльності.

"Світ стикається з гострими проблемами у сфері продовольства та харчування. Конфлікти, зміна клімату та тривалий COVID-19 мають руйнівний вплив на місцеві та глобальні продовольчі системи та людей, які від них залежать. Неспровокована агресія Росії проти України значно посилила ці виклики і вразливості", - йдеться в заяві, текст якої поширили в понеділок у Брюсселі.

Міністри констатували, що ЄС, США та Велика Британія "разом з іншими членами "Великої сімки" (G7) та нашими міжнародними партнерами є в авангарді глобальних зусиль щодо розв’язання проблеми відсутності продовольчої безпеки, від якої потерпають мільйони вразливих людей у країнах, що розвиваються, а також підвищують витрати, що впливає на рівень життя у наших країнах".

"Ми завжди чітко заявляли, що метою наших санкцій є російська військова машина, а не продовольчий сектор чи добрива", - констатували вони.

У зв'язку з цим міністри нагадали, що роз'яснення було зроблено для галузі в цілому і для партнерів зокрема шляхом публікації відповідних матеріалів, що дає ясно зрозуміти, що "банки, страховики, вантажовідправники та інші суб'єкти можуть продовжувати постачати світові російські продукти харчування та добрива".

"Ми закликаємо наших глобальних партнерів, а також суб'єктів, галузі та служби, які беруть участь у торгівлі сільськогосподарською продукцією, взяти до уваги ці положення, діяти відповідно до них, завозити українські та російські продукти харчування та добрива для задоволення гострого попиту та продовжувати підвищувати доступність продуктів харчування для всіх", - йдеться в заяві.

У зв'язку з цим міністри звернулися до всіх країн із закликом "продемонструвати свою підтримку Чорноморської зернової ініціативи". "Ми закликаємо сторони ініціативи продовжити термін її дії та розширити масштаби своєї діяльності, щоб задовольнити очевидний попит. І ми підтверджуємо нашу підтримку інших зусиль Організації Об'єднаних Націй щодо полегшення доступу до продовольства та добрив на світових ринках", - підсумували міністри.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА