20:18 18.05.2022

ЄК, окрім надання екстрених кредитів, пропонує створити спецфонд для фінансування відновлення України

3 хв читати
ЄК, окрім надання екстрених кредитів, пропонує створити спецфонд для фінансування відновлення України

Єврокомісія (ЄК) оголосила в середу про плани термінової допомоги Україні щодо усунення дефіциту фінансування, порядок більш довгострокового відновлення країни, а також про можливе створення фонду для здійснення цих планів.

"ЄС підтримує Україну непохитно. (...) Нам необхідно займатися як забезпеченням щоденного функціонування країни, так і роботою з її відновлення. Для задоволення найнагальніших потреб України ми плануємо надати екстрені кредити в рамках нової програми макрофінансової допомоги", - заявив виконавчий заступник голови ЄК Валдіс Домбровскіс, який представляв ці плани на пресконференції в Брюсселі.

За його словами, у довгостроковій перспективі ЄС очолить великі міжнародні фінансові зусилля щодо відновлення України, працюючи з такими партнерами, як G7, міжнародними фінансовими інститутами та у тісній співпраці з самою Україною.

Раніше в середу після засідання Єврокомісії її голова Урсула фон дер Ляєн заявила: "Ми пропонуємо нову макрофінансову допомогу для України – до 9 млрд євро в 2022 році".

В ЄК зазначають, що Міжнародний валютний фонд оцінив дефіцит платіжного балансу України до червня приблизно 14,3 млрд євро ($15 млрд).

"Для вирішення проблеми значної короткострокової фінансової допомоги України для підтримки основних послуг, задоволення гуманітарних потреб та відновлення найважливішої зруйнованої інфраструктури будуть потрібні спільні міжнародні зусилля, в яких союз буде готовий зіграти свою роль", - повідомляється в комюніке ЄК.

У ньому пояснюється, що обіцяні 9 мільярдів євро будуть запропоновані у вигляді кредитів, які, як очікується, доповняться допомогою інших двосторонніх та багатосторонніх міжнародних партнерів, включно з G7.

Ці кошти будуть виплачуватись траншами з тривалими термінами погашення та пільговими відсотковими ставками завдяки гарантії бюджету ЄС.

"Щоб зробити це можливим, держави-члени мають домовитись про надання додаткових гарантій", – уточнюють у Єврокомісії.

Для відновлення України у довгостроковому плані знадобляться "великі глобальні фінансові зусилля", пояснюють у Брюсселі. При цьому зазначається, що оскільки в країні не завершено військових дій, "загальні потреби у відновленні України поки що невідомі".

"Тим не менше, важливо вже зараз розробити основні складові цих міжнародних зусиль. Підтримка повинна мати середньо- та довгострокові горизонти. Зусилля щодо відновлення мають очолити українську владу у тісній співпраці з Європейським союзом та іншими ключовими партнерами, такими як партнери з G7 та G20, та іншими третіми країнами, а також міжнародними фінансовими інститутами та міжнародними організаціями", - йдеться в повідомленні ЄК.

У Брюсселі вважають, що партнерство між містами та регіонами Європейського союзу та України збагатить та прискорить відновлення.

Для підтримки плану відновлення Єврокомісія пропонує створити фонд RebuildUkraine "як основний правовий інструмент підтримки Європейського союзу через поєднання грантів і позик".

"Фонд буде включено до бюджету ЄС. Тим самим забезпечується прозорість, підзвітність та надійне фінансове управління цією ініціативою з чіткою прив'язкою до інвестицій і реформ", - розраховують у Єврокомісії.

Значний акцент передбачається зробити на реформах у сфері верховенства права та боротьбі з корупцією, повідомляють у ЄК.

При цьому в комюніке Єврокомісії пояснюється, що непередбачені потреби, викликані воєнними діями, "виходять далеко за межі коштів, доступних у нинішніх багаторічних фінансових рамках".

"Тому необхідно буде знайти нові джерела фінансування", - визнають у ЄК. Як зазначається у матеріалах Єврокомісії, додаткові гранти, які будуть надані Україні, можуть бути профінансовані або за рахунок додаткових внесків держав-членів і третіх країн, якщо вони цього забажають, у фонд та програми союзу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА