15:34 05.10.2021

ЄС має забезпечити контроль імпорту лісу-кругляку з України - віце-прем'єр Стефанішина

2 хв читати
ЄС має забезпечити контроль імпорту лісу-кругляку з України - віце-прем'єр Стефанішина

Європейський Союз має забезпечити контроль імпорту лісу-кругляку з України, а Україна - встановити покарання за контрабанду необробленої деревини до ЄС, заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

"Ми хочемо, щоб ЄС, зі свого боку, забезпечив контроль імпорту відповідної продукції і не закривав очі "на своїй частині берега" щодо того, що йде до них як імпорт", - сказала вона під час конференції "Торгові війни: мистецтво захисту" в Києві у вівторок.

"Переговори справді складні, і я впевнена, що цього року на саміті Україна-ЄС цьому питанню буде приділено велику увагу", - додала вона.

За словами віце-прем'єра, мораторій на експорт необробленої деревини був вимушеним кроком, і арбітражна група погодилася з цим. "Скасувати мораторій досить просто, але ми маємо створити прозору систему, яка унеможливила б нелегальну вирубку. І це непросто. Це питання буде обговорено з ЄС. Зокрема, ми хочемо обговорити, як унеможливити купівлю європейськими компаніями нелегальної деревини з України", - зазначила віце-прем'єр.

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 квітня 2015 року ухвалила закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляку). При цьому заборону на експорт лісоматеріалів деревних порід (окрім сосни) було запроваджено з 1 листопада 2015 року, а деревних порід - з 1 січня 2017-го.

У 2018 році парламент обмежив внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу до 25 млрд куб. м у рік на термін дії вивезення за межі митної території країни лісу-кругляку.

У січні 2020 року Україна та ЄС створили арбітражну групу для розгляду спору про заборону Україною експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді. Наприкінці 2020 року вона винесла рішення, визнавши своє право обмежувати експорт лісу за певних обставин, водночас визнавши необхідність відкоригувати мораторій 2015 року у співпраці з ЄС.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект 4197-1, який пропонує зняти заборону на імпорт необробленої деревини виключно для країн ЄС після того, як буде забезпечено прозорість на внутрішньому ринку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА