20:47 05.07.2021

АМКУ самостійно розпочав розслідування на ринку е/е у зв'язку з ознаками антиконкурентних узгоджений дій

2 хв читати
АМКУ самостійно розпочав розслідування на ринку е/е у зв'язку з ознаками антиконкурентних узгоджений дій

Антимонопольний комітет України (АМКУ) за власною ініціативою почав дослідження наявності або відсутності в діях учасників ринку електроенергії порушень законодавства про захист економічної конкуренції, йдеться в повідомленні відомства в понеділок увечері.

Згідно з ним, до прийняття такого рішення призвели істотні коливання обсягів купівлі-продажу на оптовому ринку електричної енергії за останні кілька днів, зокрема на ринку "на добу наперед" (РДН), причиною яких є зменшення закупівлі ресурсу на РДН окремими учасниками на тлі зростання обсягів закупівлі на ринку двосторонніх договорів (РДД).

Це в свою чергу призвело до різкого - на третину - зниження ціни в перші дні липня, зазначається в повідомленні.

"На думку фахівців АМКУ, до цих наслідків могла призвести синхронна поведінка певних учасників ринку електроенергії", - наголошують у комітеті, додавши, що схожі дії відбуваються періодично, а значить можуть бути навмисними.

Синхронність і періодичність таких дій призводять до зниження або зростання ціни на РДН через зменшення або збільшення попиту відповідно, а наслідком цього є зміна структури ринку, зокрема, рівня конкуренції, роз'яснили в АМКУ.

Як повідомлялося, НКРЕКП у відповідь на різке зниження ціни на РДН з 2 по 4 липня рекомендувала учасникам ринку - як споживачам, так і виробникам електроенергії - не орієнтуватися на РДН як індикатив ціни в двосторонніх договорах, а використовувати фіксовану ціну, за якою продається і купується ресурс.

Серед компаній, які різко знизили попит на РДН, НКРЕКП виділила "Д.Трейдинг" (група ДТЕК), тоді як остання відкинула звинувачення і закликала регулятора терміново усунути маніпуляції і спекуляції, які спотворюють, на думку компанії, реформу ринку електроенергії України.

Обсяг РДН 2 липня зі зниження попиту зменшився на 32,293 тис. МВт-год або на 40% (до 47,94 тис. МВт-год з 80,2 тис. МВт-год на 1 липня - ІФ). Внаслідок цього середньозважена ціна РДН знизилася на 29% - до 1034,5 грн/МВт-год (ціна на 1 липня - 1450,65 грн/МВт-год - ІФ). Одночасно спостерігається істотне зростання обсягу РДД.

Пізніше на нічному засіданні в неділю 4 липня НКРЕКП встановила мінімальний прайс-кеп на ринку "на добу наперед" на рівні 734,9 грн/МВт-год до 8 липня включно і обмеження на продаж е/е за двосторонніми договорами в рамках однієї вертикальної інтегрованої компанії (ВІК) у 50% місячного обсягу продажу.

Крім того, регулятор зобов'язав операторів систем розподілу (ОСР) та оператора системи передачі (ОСП) купувати всю е/е на свої технологічні витрати на РДН, а також почав процес розслідування ситуації на ринку.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

Кількість переказів у NovaPay в I кв.-2024 зросла на 18%, транзакцій - на 24%

У "Метінвесті" очікують повернення на робочі місця 6-7 тисяч із 8 тисяч мобілізованих працівників

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС

McDonald's готує оновлення ресторану поруч із вокзалом у Києві, шукає ділянку поруч із Львівським вокзалом

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

Частка угод із купівлі житла на умовах розстрочки досягла 95% - група DIM

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА