19:00 14.01.2021

ЄБРР просить НКРЕКП дозволити "ГарПоку" використати кредити держбанків "Укренерго" для розрахунків із "зеленою" генерацією

3 хв читати
ЄБРР просить НКРЕКП дозволити "ГарПоку" використати кредити держбанків "Укренерго" для розрахунків із "зеленою" генерацією

Керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) з питань Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне звернувся до глави Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг (НКРЕКП), Валерія Тарасюка з проханням дозволити ДП "Гарантований покупець" використати 10,25 млрд грн, залучені НЕК "Укренерго" в держбанків під держгарантії, на погашення заборгованості перед постачальниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) за 2020 рік.

"Ваша комісія на сьогодні розглядає можливість надання ДП "Гарантований покупець" інструкцій про недопущення використання коштів зазначеного кредиту НЕК "Укренерго" для погашення заборгованості перед постачальниками електроенергії з ВДЕ. Ми занепокоєні тим, що впровадження такого обмеження і відповідне невиконання зобов'язання з погашення зазначеного боргу справить додаткову негативну дію на стабільність сектора", ‒ йдеться в листі Патроне на ім'я Тарасюка від 13 січня, оприлюдненому народним депутатом Олексієм Гончаренком у четвер.

За даними джерел, з листом схожого змісту звернувся до глави НКРЕКП також глава Секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Копач.

Як зазначив Патроне, наявність значної заборгованості перед постачальниками е/е з ВДЕ є порушенням українського законодавства, а також зобов'язань уряду в рамках Меморандуму про взаєморозуміння з "зеленими" інвесторами, який було підписано в липні 2020 року.

"Одне з цих зобов'язань передбачало погашення до кінця 2020 року 40% заборгованості, накопиченої до липня 2020 року включно ... і хоча НЕК "Укренерго" підписало гарантований державою кредит на погашення 40% заборгованості за електроенергію з ВДЕ, відповідно до меморандуму, цього погашення поки що не відбулося", ‒ наголосив представник ЄБРР.

У свою чергу глава центру з вирішення спорів і проведення переговорів Секретаріату Енергетичного співтовариства Дірк Бушле в листі від 8 січня, оприлюдненому Українською вітроенергетичною асоціацією в мережі Facebook у четвер, також звернувся з проханням до глави НКРЕКП Валерія Тарасюка не приймати рішення, що блокує спрямування коштів "ГарПоку", які той отримає від "Укренерго", на розрахунки з ВДЕ-генерацією.

За його словами, в разі, якщо НКРЕКП не може уникнути затвердження приписів "ГарПоку" про заборону розподілу коштів на погашення боргів перед виробниками зеленої електроенергії, було б правильним відкласти його прийняття, принаймні, на термін до двох тижнів.

Бушле зазначив, що цей час потрібен для досягнення домовленостей між усіма зацікавленими сторонами, а також враховуючи, що Міненерго працює над рішенням для фінансування виробництва е/е з ВДЕ і коригуванням відповідних механізмів спеціальних зобов'язань.

Як повідомлялося, на засідання 15 січня НКРЕКП укотре винесла проект постанови про розподіл кредитних коштів "Укренерго" для погашення заборгованості компанії перед "ГарПоком" з метою погашення його боргів перед виробниками електроенергії.

Проект постанови виноситься на розгляд з 31 грудня 2021 року на кожне засідання НКРЕКП.

Згідно з проектом рішення на сайті регулятора, ДП "Гарантований покупець" мало кошти, отримані від ПрАТ НЕК "Укренерго" в рамках кредиту, наданого АТ "Ощадбанк", АБ "Укргазбанк" і АТ "Укрексімбанк", у сумі 10,25 млрд грн спрямувати на погашення заборгованості, накопиченої в 2020 році перед виробниками електроенергії, окрім заборгованості перед виробниками ресурсу з альтернативних джерел.

Напередодні засідання НКРЕКП, зокрема, профільні ВДЕ-об'єднання заявили, що її позиція в питанні розподілу кредитних коштів НЕК "Укренерго", передбачених на погашення її заборгованості перед ДП "Гарантований покупець", суперечить нормам чинного законодавства й повноваженням регулятора, і закликали зняти це питання з розгляду.

Раніше деякі бізнес-спільноти виступили категорично проти пропонованого рішення, наполягаючи на погашенні за рахунок цих коштів 40% боргів перед ВДЕ до 1 серпня в сумі близько 9 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА