12:02 23.03.2020

ProZorro закликає Кабмін спростити процедуру закупівель для протидії Covid-19

2 хв читати

Держпідприємство "Прозорро", а також департамент сфери державних закупівель Мінекономіки закликають Кабмін спростити і скоротити час на закупівлі з метою протидії Covid-19.

Як повідомляє держпідприємство в понеділок уранці, ухвалена урядом 20 березня постанова №225 не полегшить, а навпаки - ускладнить і затягне критично важливі закупівлі для подолання коронавірусної інфекції.

У держпідприємстві пояснюють: минулого тижня Верховна Рада ухвалила "антикоронавірусний" закон, який передбачає виведення закупівель для подолання коронавірусної інфекції з-під дії закону "Про державні закупівлі". Відповідно до цього закону держустанови та заклади охорони здоров'я зможуть безпосередньо закуповувати необхідні ліки, медвироби, лабораторне та медобладнання для протидії коронавірусу, тільки звітуючи про ці закупівлі в системі ProZorro за фактом.

Для реалізації цього закону Кабмін визначив чіткий перелік товарів і послуг для подолання Covid-19, а також порядок проведення таких закупівель.

Водночас у ДП "Позорро" вважають, що зазначена постанова, навпаки, ускладнить, штучно затягне процес закупівель, створить додаткове навантаження на працівників, які працюватимуть в умовах пандемії.

Зокрема, постанова №225 передбачає, що держзамовник (наприклад, лікарня) має опублікувати в системі ProZorro оголошення про купівлю разом із технічною специфікацією товару, який закуповують. Потім замовник має перевірити, чи не внесений потенційний постачальник до реєстру корупціонерів, чи не чинив узгоджених антиконкурентних дій на торгах тощо. Потім замовник має провести переговори з потенційним постачальником.

"Урешті-решт замовник укладає договір про закупівлю з постачальником товару не раніше ніж через 48 годин з моменту публікації інформації про закупівлю. Тому замовники будуть змушені чекати дві доби для купівлі життєво необхідних товарів, щоб не порушити закон", - підсумовують у ДП.

У ньому відзначають важливість полегшення проведення критично важливих закупівель.

"Ухвалена Кабміном постанова відбиратиме час та сили людей і створить ризик нестачі необхідних ліків, засобів індивідуального захисту та обладнання, коли вони є життєво необхідними. Надмірний і нічим не виправданий контроль шкодитиме нашій спільній меті — ефективній протидії поширенню коронавірусної інфекції", - вважають у ДП "Прозорро".

У держпідприємстві також наголошують, що ухвалені урядом зміни передбачають внесення технічних змін до електронної системи публічних закупівель Prozorro, що взагалі унеможливить проведення закупівель для протидії Covid-19 найближчим часом.

"Закликаємо Кабінет Міністрів України повернутися до редакції, розробленої департаментом сфери публічних закупівель Мінекономіки та направленої до Кабміну 20 березня. Вона передбачає максимально простий і прозорий механізм для державних замовників: установа проводить переговори з постачальником, укладає договір і лише звітує про нього та весь подальший перебіг закупівлі у системі Prozorro. Це дасть змогу медзакладам та інших установам закуповувати необхідні медикаменти, засоби індивідуального захисту та обладнання за один день", - заявляють у державному підприємстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА