14:54 03.04.2019

ФГВФО призупинив виплати вкладникам банку "Хрещатик"

2 хв читати

Шостий апеляційний адміністративний суду 28 березня залишив без задоволення скаргу Національного банку України (НБУ) і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) на рішення Окружного адміністративного суду Києва від 27 грудня 2018 року про скасування ліквідації банку "Хрещатик", повідомив ФГВФО на сайті.

Згідно з повідомленням, для збереження активів банку і запобігання втрати їхньої вартості, а також для захисту прав вкладників і кредиторів банку ФГВФО прийняв рішення про продовження повноважень ліквідатора банку "Хрещатик" Марини Славкіної. Фонд також вирішив призупинити виплати вкладникам цього банку.

Як повідомлялося, НБУ 5 квітня 2016 року зарахував КБ "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних, а 2 червня того ж року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію фінустанови.

Головною причиною зарахування банку "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних слугувало невиконання задекларованих заходів щодо поліпшення ліквідності і відсутність достатніх дій з боку власників банку для запобігання його неплатоспроможності. Крім цього, діяльність банку не відповідала вимогам банківського законодавства та нормативно-правових актів центробанку.

Дві особи восени 2016 року звернулися до суду з вимогою визнати протиправною бездіяльність НБУ щодо невжиття належних заходів забезпечення законних інтересів вкладників і кредиторів щодо безпеки зберігання коштів на рахунках в банку "Хрещатик".

Окружний адмінсуд Києва рішенням від 28 лютого 2017 року задовольнив вимоги позивачів.

Відповідне рішення в подальшому підтвердив Київський апеляційний адміністративний суд, за підсумками засідання 30 травня 2017 року та колегія суддів Вищого адміністративного суду України, за підсумками засідання 7 грудня 2017 року.

За даними НБУ, кінцевими власниками банку "Хрещатик" були Андрій Іванов (37,44% акцій), територіальна громада Києва в особі КМДА (25%), Микола Солдатенко (24,24%) і кілька міноритарних власників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА