12:16 08.10.2018

"Велта" заявляє про ознаки рейдерства з боку Держгеонадр

3 хв читати
"Велта" заявляє про ознаки рейдерства з боку Держгеонадр

"Велта Холдинг" з активами з видобутку титановмістних руд в Україні заявляє про наявність ознак рейдерства з боку Державної служби геології та надр України (Держгеонадра).

Як повідомляється в прес-релізі компанії в понеділок, 17 вересня поточного року вона в черговий раз примусово отримала судову заборону на дії Держгеонадр.

"Наказом №311 Держгеонадра намагаються заблокувати роботу гірничо-збагачувального комплексу, використовуючи інструмент зупинки дії спеціального дозволу на користування надрами. Слід зазначити, що цей наказ видано в обхід вже чинної судової заборони Окружного адміністративного суду Києва від 23 серпня 2018 року", - наголошується в прес-релізі.

Прес-служба уточнює, що підставою для наказу №311 є вимога ввести протокол ДКЗ про затвердження геолого-економічної оцінки запасів Бірзуловського родовища. Однак у жодному законі не згадується порядок введення в дію протоколу ДКЗ як такого. Крім того, жоден закон не фіксує, що такая дія необхідна для продовження спеціального дозволу на видобуток, наголошує компанія.

За її даними, в офіційному листуванні Держслужба геології і надр вказала, що процес введення в дію протоколу ДКЗ здійснює виключно Держгеонадра. Тому "Велта" як надрокористувач не має можливості виконати цю умову.

"Таким чином вважаємо вимоги Держгеонадр протиправними та такими, що не відповідають законодавству України, і такими, що порушують його", - констатується в заяві.

Крім того, в компанії вказують, що за аналогічною схемою з використанням законодавчої колізії Держгеонадра унеможливлюють запуск проекту на Лікаревському родовищі титанових руд, незважаючи на те, що "Велта" ще з 2017 року готова до будівництва гірничо-збагачувального комплексу та залучення для цього іноземних інвестицій в обсязі $30 млн.

"Нагадаємо, що в 2015 році Служба геології і надр України, маніпулюючи недосконалістю законодавчих актів, вже намагалася зупинити роботу Бірзуловського ГЗК, проте компанія "Велта" у стислі терміни відновила роботу за судовим рішенням. Менеджмент компанії має намір продовжувати боротьбу з державним рейдерством у судах", - резюмується в заяві "Велти".

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" компанія "Велта" уточнила: "На сьогодні ТОВ ВКФ "Велта" входить до українського ТОВ "Велта Холдинг". Ми змінили структуру і фактично є повністю українською групою".

ТОВ "ВКФ "Велта" створено в 2000 році для розвитку Бирзулівського родовища ільменіту для видобутку рудних пісків і виробництва з них ільменітового концентрату. За період 2002-2006 років "Велта" за власні кошти провела детальну розвідку і підрахунок запасів Бирзуловського розсипного родовища ільменіту. У червні 2007 року компанія отримала в Міністерстві охорони навколишнього природного середовища спеціальний дозвіл на промислову розробку (видобуток) Бирзулівського родовища строком на 20 років.

Компанія також має дозвіл на розробку Лікаревського родовища в Кіровоградській області.

ГЗК з видобутку і переробки ільменіту компанії "Велта" введено в експлуатацію в грудні в 2011 року, промислові відвантаження ільменіту почалися в квітні 2012 року. 8 жовтня 2014 року на першій черзі ГЗК ТОВ "ВКФ "Велта" із видобутку титановмістної руди - ільменіту - сталася пожежа. На сьогодні компанія відновлює фабрику, що дозволить збільшити потужності ГЗК на 60% - до 300 тис. тонн ільменітового концентрату на рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

Вартість завершення першого етапу валютної лібералізації оцінюють у $5,5 млрд

Прийом заявок до ДАР на отримання дотацій на оброблювану землю від фермерів деокупованих територій стартує 1 травня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА