14:37 01.06.2018

Порошенко відкрив перший пусковий комплекс зернового термінала MV Cargo в морпорту "Южний"

3 хв читати
Порошенко відкрив перший пусковий комплекс зернового термінала MV Cargo в морпорту "Южний"

Президент України Петро Порошенко відкрив перший пусковий комплекс зернового термінала Cargill і MV Cargo в морському торговельному порту "Южний" (Одеська область).

"Цей термінал - не лише найбільший інвестиційний проект країни за останні два роки, це ще й зразок державно-приватного партнерства. Держава в особі Міністерства транспорту взяла на себе зобов'язання здійснити днопоглиблення, без якого сюди не зайшло б жодне судно", - заявив співвласник і генеральний директор порту ТІС, співвласник споруджуваного термінала Cargill, партнер інвестиційної компанії SD Capital Андрій Ставніцер.

Він також зазначив, що в повному обсязі проект запрацює вже восени поточного року.

П.Порошенко особисто прийняв перший вагон із зерном на урочистому запуску першої черги термінала.

"Мені приємно, що сьогодні я можу взяти участь у відкритті дуже важливого етапу цього проекту, в якому бере участь ваша компанія, в якому бере участь Європейський банк реконструкції та розвитку, міжнародна фінансова корпорація, держава", - заявив президент.

За його словами, проект "значно збільшить конкурентоспроможність української аграрної галузі та зробить іще привабливішими інвестиції в Україну, в будь-яку сферу, в портову інфраструктуру, в машинобудування, в суднобудування".

П.Порошенко також зазначив, що вважає розвиток портової інфраструктури України питанням національної безпеки.

"Щоб ця подія стала можливою, була задіяна велика кількість людей. Це і Європейський банк реконструкції та розвитку, який профінансував цю інвестицію, це був і державний бюджет України, й Адміністрація морських портів України, яка прийняла рішення про те, що це ті інвестиції, яких потребує держава. Для того, щоб ми могли приймати найбільші кораблі, обробляти їх швидше за всіх, і щоб продукція українських виробників швидко і за конкурентною ціною розвозилася по всьому світу", - сказав президент.

П.Порошенко наголосив, що новий термінал дасть змогу Україні поновити свій статус транзитної держави та підвищити конкурентоспроможність аграрної галузі, а також низки інших галузей.

Зерновий термінал Cargill і MV Cargo в порту "Южний" (Одеська обл.) має проектну потужність 5 млн тонн зернових на рік. Обсяг інвестицій у його будівництво оцінюється у $150 млн.

Як повідомлялося, зерновий термінал Cargill і MV Cargo вже до кінця 2018 року може перевалити 1 млн тонн.

Компанія Cargill (США), Адміністрація морських портів України (АМПУ) і ТОВ "М.В. Карго" в серпні 2015 року підписали тристоронній меморандум про наміри реалізувати інвестиційний проект у МТП "Южний". Його запуск попередньо був запланований на 2017 рік.

Cargill у лютому 2016 року підписала з "М.В. Карго", що оперує в порту "Южний", інвестугоду, згідно з якою вона вирішила інвестувати $100 млн у будівництво зернового термінала. Сторони формалізували свої наміри шляхом підписання договору про придбання компанією Cargill 51-відсоткової частки "М.В. Карго". За їхніми оцінками, перевалочні потужності, а також 16-метрова глибина біля причалу дадуть змогу терміналу обробляти до 10% усього українського експорту зернових.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб (ЄДР), ТОВ "М.В. Карго" засноване у 2004 році. Його власником є компанія Neptune Port Holding B.V. (Нідерланди), кінцевими бенефіціарами якої є Єгор Гребенніков і А.Ставніцер.

Cargill Inc. - найбільша світова приватна компанія, що інвестує в харчове виробництво. Компанія працює у 68 країнах світу, здійснює продаж зерна, олії, цукру та інших продуктів. Крім того, є великим виробником сільськогосподарської продукції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА