14:20 27.03.2018

НБУ відмовив Паритетбанку у придбанні української "дочки" Сбербанку

2 хв читати
НБУ відмовив Паритетбанку у придбанні української "дочки" Сбербанку

Комітет із питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем Національного банку України (НБУ) прийняв рішення відмовити в придбанні через АТ "Паритетбанк" (Білорусь) значної участі в ПАТ "Сбербанк" (Київ) в розмірі 100% його статутного капіталу.

"НБУ відмовив в узгодженні значної участі в ПАТ "Сбербанк" акціонерному товариству "Паритетбанк" у зв'язку з невідповідністю заявника вимогам законодавства України", - повідомляється на веб-сайті Нацбанку.

Відповідне рішення ухвалено 19 березня 2018 року.

НБУ вже повідомив заявнику про своє рішення, а також обговорив з новим керівництвом ПАТ "Сбербанк" питання подальшої стратегії фінустанови.

Як повідомлялося, пакет документів на узгодження цієї угоди подало управління справами президента Білорусі 22 грудня 2017 року.

Раніше інтерес до придбання українського Сбербанку виявляв білоруський бізнесмен Віктор Прокопеня, який мав намір придбати Паритетбанк і через нього безпосередньо українську "дочку" Сбербанку РФ.

Спочатку влада Білорусі схвалили продаж бізнесменові держбанку за $50 млн, однак пізніше підконтрольна В.Прокопені компанія VP Capital повідомила, що Паритетбанк залишається власністю його поточного власника - Республіки Білорусь.

Крім того, у Сбербанку (РФ) була домовленість про продаж українського активу іншій групі інвесторів, але угода не відбулася. НБУ в липні 2017 року відмовив бізнесмену Григорію Гусельникову та синові власника НК "Русснефть" Михайла Гуцерієва Саїду у придбанні значної участі у ПАТ "Сбербанк" (Україна).

Сбербанк (раніше - дочірній банк Сбербанку Росії, до цього - банк "НРБ") заснований в 2001 році. Його єдиним власником є Сбербанк Росії.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2018 року за розмірами активів (62,859 млрд грн) фінустанова посідала 6-е місце серед 84 банків, що діяли в країні.

Паритетбанк (Мінськ), згідно з інформацією на його сайті, зареєстрований у 1991 році. Державі Білорусь в особі управління справами президента належить 99,8267% його акцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА