19:00 05.06.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

100 днів війни – спогади, враження та роздуми

6 хв читати
100 днів війни – спогади, враження та роздуми

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика

 

Експерти проекту "Інформаційна оборона України" знаходяться у творчому пошуку та пропонують вам нові формати своїх аналітичних розвідок.

Ми розуміли, що до "ювілейної дати" 100 днів з початку повномасштабної війни росії проти України буде багато досить якісної аналітики, тому вирішили запропонувати нашому читачеві дещо інше – особисті спогади, іноді іронічні, злі та саркастичні роздуми, враження від спілкування з друзями.

“Інформаційна оборони” пропонує ознайомитися з попереднім оглядом 22-29 травня, який присвячений геополітичній ситуації: Укр Eng.

1. Українці - нація парадоксів: про себе, дружину, про нас та Україну.

Завжди говорив: війна підіймає нагору як саме краще, так і саме гірше, що є в окремій людині та нації загалом.

Більша частина українців без зайвих нагадувань збирають, іноді віддаючи останнє, волонтерську допомогу на фронт. Менша частина з не меншим завзяттям намагаються цю допомогу "тирити".

Біля військкоматів черги, аби мобілізуватися до ЗСУ, у батальйони ТРО можна попасти лише по "блату". А на кордоні затримали молодика, який переодягнувся у жіночий одяг та намагався виїхати до Польщі, щоби не служити у війську. Інший "винахідник" сховався у багажнику авто у бебі-боксі.

Дружина Ірина – власниця та директор невеличкої приватної он-лайн школи. З 24 лютого ні на день не зупиняла навчання дітей, вчителі проводили дистанційні заняття під звуки сирен та з бомбосховищ. Поставила собі волонтерське завдання – забезпечити безоплатне дистанційне навчання для маленьких українців, які втратили цю можливість. До війни було декілька десятків учнів, зараз безоплатно навчаються до 5 тисяч школярів. Пишаюся.

У середині квітня побачив новенький "Майбах" біля метро Арсенальна - зрозуміло, завезений по пільговому розмитненню. Єдине бажання – взяти гвіздочок і зробити на блискучому лакованому боці надпис: "ЗСУ. На фронт!".

Багато з друзів на фронті або у ТРО. Сам сиджу вдома – реабілітуюся після інсульту, пишу аналітику для Інформаційної оборони, допомагаю, чим можу. фронту - потрошку, в міру своїх можливостей волонтерю.

Некомфортно, звик бути з 2014 року у центрі подій, почуття вини гризе зсередини. Зустрівся з товаришем, який приїхав з фронту, у нього контузія, я теж не дочуваю на одне вухо. Так і сидимо, розмовляємо, повернувшись один до одного тим боком, що чує.

Розказав про свої сумління. Він каже – ага, і ще трьох треба направити з тобою, щоб переносили на полі бою (ходити мені ще трохи важко).  Трохи попустило.

2. Як українці навчилися волонтерити: "Україна понад усе!".

Дві революції – Помаранчва та Гідності, початок АТО – навчили людей волонтерити, доповнювати та підміняти владу там, де треба: Службу тилу ЗСУ та забезпечення продовольством, поставок бронежилетів там шоломів.

Активна більшість знала, що робити і чим займатися – волонтерська допомога пішла на фронт широким потоком з перших днів війни.

Ще один парадокс. Дякуємо пандемії коронавірусу – вона навчила нас працювати дистанційно, використовуючи сучасні цифрові гаджети. Без цього було б скрутно.

У проект "Інформаційна оборона" об’єдналися за кілька днів, хоча до того ми були зовсім не знайомі, працюємо хто у Києві, хто у Вінниці, хто у Лондоні.

Обсценна лексика перетворилися на норму у воєнний час.

Малюнок Нікіти Тітова

Відповідь прикордонника "Русский военный корабль, иди нахуй!" не лише кристалізувала наше ставлення до російської агресії, а й відкрила шлюзи для масового застосування матюків в ефірі ТБ до агресорів.

А російський воєнний корабель дійсно пішов за відомою адресою – потонув після "дружньої" зустрічі з української ракетою "Нептун".

Розмовляв з одним із найкращих українських релігійних інтелектуалів отцем Георгієм (Коваленко). УПЦ МП нібито заявила про розрив відносин з Моспатріархією. Він каже – на окупованих територіях "УПЦ плюс МП", на українських – "УПЦ мінус МП". А загалом УПЦ повинна піти за русским воєнним кораблем.

3. Про війну, подарунки та геноцид.

Подарунок на 100 днів – 30 тисяч ліквідованих російських окупантів. Єдина думка – коли ж ви, падли, закінчитеся.

Малюнок Нікіти Тітова

Про сумне, насамперед про Бучу, як символ геноциду українців. Ніхто у ХХІ сторіччі не вірив, що російські окупанти будуть настільки нелюдами. Кількість вбитих мирних мешканців, і не лише у результаті обстрілів, не уміщаються в голові. Свідомість намагається побудувати якусь стіну, а розум відмовляється вірити у побачене та почуте.

Невдовзі після звільнення поїхав до  Бучі, Гостомеля, Ірпеня, набирався негативу і ненависті до російських окупантів. Вважаю це правильним.

Думаю як і всі: невже це можливо у ХХІ сторіччі, невже наші сусіди нелюди та канібали, які не мають жодної моралі, совісті та елементарних людських принципів.

Виявилося – не мають, виявилося – це можливо.

4. Про росію, окупантів і так звану російську культуру.

росія країна, назву якої ми, українці, не домовляючись, стали писати з маленької букви.

російська культура може йти за воєнним кораблем. Взагалі не розумію цю дискусію про їх культуру. На фронті гинуть мої співвітчизники, мільйони біженців, знищуються цілі міста - ось про що треба думати, ось що дійсно хвилює.

Російські "асвабадителі" крадуть унітази, стиралки, жіночу білизну – ось справжня російська культура.  І ці нелюди ще будуть вчити нас як нам жити.

Окупанти – ми всі в шоці – дійсно не матюкаються, вони матом розмовляють із своїми матерями та дружинами. Ті не кращі.

путін "геній" політики – що не робить все виходить навпаки. Україна після російської агресії та Бучі цілком природньо з нейтральної перетворилася на відверто ворожу до росії державу.

НАТО, США посилилися, а росія внаслідок військових невдач та економічних санкцій – послабилася та опинилися в ізоляції. Браво, пане путіне, продовжуйте у тому ж дусі.

Російська пропаганда: укронацисти знищують власне мирне населення та свої міста. Дивно – як не було війни, то ми всі мирно жили, ніхто нікого не знищував та не розстрілював українські міста з української же артилерії, ходили собі на вистави до театрів, а не ховалися там у бомбосховищах, а тут на тобі.

5. Про союзників та "союзників".

"Стара Європа" коливається разом із своєю "генеральною лінією". Сьогодні заявляють про необхідність збереження обличчя путіна і територіальних поступок України росії, завтра – про постачання важкої наступальної зброї ЗСУ. Післязавтра, щоправда, стає зрозуміло, що цієї зброї в наявності немає, її треба виробити - можливо, до кінця року, а можливо й пізніше.

Борис Джонсон (насправді Джонсонюк) "красавчик" - ось, що значить не лише читати, а й писати правильні книжки (хто не знає про Черчилля).

США довго не думали взяли та й застосували досвід, який вже спрацював під час Другої світової, прийняли спеціальній закон про ленд-ліз для України. Тепер військова техніка та озброєння повинно политися до України могутньою рікою.

Лише б встигли. Дуже там на Сході нашим хлопцям, які героїчно воюють, сутужно.

Слава Україні!

***

З початком неспровокованої агресії росії проти України експерти проекту  "Інформаційна оборона України" готували щоденні огляди військово-політичної ситуації в Україні, українською, англійською та російською мовами, перший з яких вийшов 26 лютого, модерують телеграм-канал "Інформаційна оборона України". Всі експерти проекту працюють безоплатно з 24 лютого по 29 травня 2022 виключно як волонтери. Це команда фахових аналітиків, яка потребує підтримки. Наразі тривають переговори з донорами. Міністерство закордонних справ надало лист про підтримку цієї важливої ініціативи. Сьогодні ми потребуємо вашої допомоги.

Реквізити Громадської організації "Фонд "Відкрита політика":

UAN card /PayPal : 4576 3999 7063 6884

UAН рахунок : Громадська організація "Фонд "Відкрита політика"

Код ЄДРПОУ: 36304445

IBAN: UA673004650000000260093011470

Банк отримувач: АТ "Державний ощадний банк України

S.W.I.F.T.: COSBUAUK

 

USD banking account : Non-Governmental organization “Open Policy Foundation”

Company address: 29B Moskovska street, ap. 16, 01021 Kyiv, Ukraine

USREOU: 36304445

IBAN Code: UA783004650000026006300952367

Name of the bank: JOINT STOCK COMPANY OSCHADBANK OF UKRAINE

Bank address: 12g Hospitalna Street, 01001 Kyiv, Ukraine

SWIFT: COSBUAUK

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА