10:30 11.03.2024

Спільно з Міністерством соціальної політики та Пенсійним фондом України УВКБ ООН забезпечило додаткову грошову допомогу найуразливішим пенсіонерам у холодні зимові місяці

3 хв читати
Спільно з Міністерством соціальної політики та Пенсійним фондом України УВКБ ООН забезпечило додаткову грошову допомогу найуразливішим пенсіонерам у холодні зимові місяці

Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) надало українським пенсіонерам майже 23 мільйони доларів прямої грошової підтримки, аби вони могли придбати тверде паливо для обігріву домівок взимку.

За даними ООН, люди похилого віку становлять майже чверть осіб, які потребують гуманітарної допомоги в Україні. ©УВКБ ООН

Київ, 11 березня, 2024: Упродовж зимового сезону 2023-2024 років УВКБ ООН надало пряму грошову підтримку понад 127 тисячам найбільш уразливих пенсіонерів, щоб допомогти їм придбати побутове паливо в суворі зимові місяці. Ця допомога надається на підтримку Міністерства соціальної політики та Пенсійного фонду України згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2023 року № 1173.

Грошова допомога обсягом 6 660 грн на особу надається безготівковим переказом безпосередньо на банківські рахунки одержувачів.

Домовленість про додаткову зимову підтримку було укладено між Міністерством соціальної політики, Пенсійним фондом України та УВКБ ООН у листопаді 2023 року, щоб посилити спільну діяльність для необхідного захисту уразливих пенсіонерів у холодні зимові місяці, що є чітким пріоритетом для Уряду України.

УВКБ ООН продовжить цю допомогу до кінця опалювального сезону та надасть грошову підтримку на загальну суму понад 25 мільйонів доларів США.

Пенсіонери, які додатково отримали грошову допомогу взимку, мешкають по всій Україні, більшість – в Одеській, Вінницькій та Кіровоградській областях.

«Після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році УВКБ ООН в Україні підписало Меморандум про взаєморозуміння з Міністерством соціальної політики, щоб забезпечити тісну співпрацю з Міністерством у досягненні нашої спільної мети задля підтримки й допомоги найбільш уразливих верств населення у відповідь на численні наслідки війни. Я рада, що ми продовжили тісну співпрацю з Міністерством і змогли підтримати незахищених пенсіонерів додатковою грошовою допомогою в ці зимові місяці, коли наслідки руйнівної війни відчуваються ще дужче», – зазначила Представниця УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг.

«Завдяки підтримці УВКБ ООН ми мали можливість допомогти тисячам українців зберегти тепло в їхніх домівках цієї зими, а також суттєво збільшити цю допомогу. Родини, які обігрівають житло дровами чи вугіллям та не мають змоги опалювати помешкання самостійно, отримали можливість пройти зимовий опалювальний період 2023-2024. Така допомога надзвичайно важлива та дозволяє зменшити вплив війни на тих, хто найбільш вразливий. Ми вдячні УВКБ ООН за партнерство та можливість спільно працювати над покращенням життя тих, хто цього найбільше потребує», — сказала Оксана Жолнович, міністерка соціальної політики України.

В Україні УВКБ ООН втілює наймасштабнішу та найпрогресивнішу програму грошової допомоги у світі, яка передбачає різні способи надання коштів.   Найбільш охопною є багатоцільова грошова допомога, яка надається з огляду на низку критеріїв, даючи змогу постраждалим від війни визначати пріоритетність потреб, зокрема придбання харчів, ліків, засобів гігієни, сплати комунальних послуг, оренди, і водночас підтримує місцеву економіку. У 2022 році УВКБ ООН підтримало близько мільйона українців грошовою допомогою, а в 2023 році – приблизно 900 тисяч людей, виплативши понад 470 мільйонів доларів США з початку російського повномасштабного вторгнення.

УВКБ ООН має змогу надавати грошову допомогу людям, які цього потребують в Україні, завдяки щедрому фінансуванню урядових та приватних донорів, зокрема США, Європейського Союзу та Японії, що є трьома найбільшими донорами, які підтримують реагування УВКБ ООН в Україні.

Контакти для медіа:

Ірина Тимчишин, +38 050 474 35 12, tymchysh@unhcr.org

Елізабет Хаслунд, +380 95 239 0072, haslund@unhcr.org

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА