09:25 18.04.2023

Покладено край шахрайству у галузі міжнародного працевлаштування

2 хв читати

Київ, 18 квітня 2023. Президент України В. Зеленський підписав ухвалений раніше Верховною Радою законопроект №2365 "Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон". Відтепер компанії-посередники, які пропонують роботу українцям в інших країнах, не мають права брати за свої послуги платню з громадян. Натомість ці послуги повинні сплачувати закордонні компанії, які шукають собі працівників.  

Раніше більшість шахрайських схем були побудовані на тому, що українці сплачували гроші наперед за нібито пошук роботи незрозумілим компаніям - посередникам, які обіцяли їм захмарні зарплати за кордоном, а потім зникали з їхніми грошима, і люди не отримували роботу. При цьому всі знані рекрутингові компанії завжди надавали послуги безкоштовно, як заведено у розвинутих країнах. 

Закон №2365 запроваджує адміністративну відповідальність за стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних та інших винагород за посередництво у працевлаштуванні за кордоном. На компанії-порушники накладатиметься штраф у розмірі 2−5 тис неоподатковуваних мінімумів доходів. Це призведе до того, що шахрайство суттєво зменшиться і українці зможуть шукати роботу в іноземних компаніях без страху бути ошуканими.

"Ухвалення цього закону є гарним прикладом успішної взаємодії між громадським суспільством та парламентом. Коли депутати прислуховуються до суспільної думки та відстоюють права громадян, тільки тоді країна ефективно рухатиметься вперед. Певен, що відтепер шахрайство щодо українських трудових мігрантів швидко припиниться, адже співвітчизники зрозуміють, що гроші за посередництво у працевлаштуванні з них можуть вимагати тільки відверті шахраї, які прямо порушують законодавство", -  заявив Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування та автор ідеї закону.

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що працюють за межами України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

25 квітня в Києві відбудеться форум "Надлюди" від Forbes Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА