10:22 09.12.2021

Біла ціна: просвітня ініціатива про податки українців у магазині та доброчесний бізнес

2 хв читати

8 грудня 2021 року Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна запустив просвітню ініціативу "Біла ціна", яка розповідає українцям про податки у магазинах.

Як повідомим виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук, "Біла ціна" покликана привертати увагу покупців до того факту, що в ціну товару включені непрямі податки, зокрема, ПДВ, а тому купуючи товари чи послуги вони тим самим наповнюють бюджет.

Згідно із соціологічним дослідженням CASE Україна, лише 20% українців знають яку суму вони сплачують у магазині, коли купують товари", - підкреслив актуальність ініціативи Дмитро Боярчук.

Зі слів ініціаторів "Білої ціни", не всі продавці включають до ціни товару непрямі податки (ПДВ, імпортне мито та акцизи), а відтак і не перераховують їх до бюджету (або перераховують частково).

"Тому просвітницька ініціатива "Біла ціна" буде проводитись лише спільно з підприємцями та бізнесами, які підтвердять свою доброчесність, - додав Д. Боярчук. –  Вони отримують відзнаку "Біла ціна", оскільки чесно виконують роль податкового агента – перераховують податки своїх клієнтів до скарбниці, таким чином спільно зі своїми покупцями фінансують українських медиків, військових, вчителів тощо".

Отже, там де буде позначка "Біла ціна" означатиме для покупців, що підприємець в повному обсязі чесно виконує свої обов’язки перед платниками податків і бюджетом.

"Наше бажання, щоб економічні знання пересічних українців реалізовували бажання чесних і білих підприємців відрізнятися від решти ринку", - пояснив виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.

Для того, щоб долучитися до ініціативи "Біла ціна", пояснюють організатори, необхідно заповнити анкету, інформація з якої буде перевірятися на відповідність кандидата критеріям доброчесності.

"Ми поки розробили критерії для 4-х секторів: побутова техніка, алкоголь, лікарські засоби та пальне, - розповів асоціований експерт CASE Україна Андрій Саварець. – Але розробимо і для інших ринків".

Зі слів Андрія Саварця, критерії доброчесності поділені на 3 частини, які стосуються: суб’єкта, процедури продажу та самого товару. Кожен критерій не є самодостатнім, зазначають у CASE Україна, і лише у своїй сукупності можна говорити про те, що покупець матиме справу з білою ціною.

Докладніше про критерії доброчесності, умови участі, алгоритм відбору номінантів читайте на сайті просвітньої ініціативи "Біла ціна".

Ініціатор, організатор і правовласник ініціативи – Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна. "Біла ціна" реалізовується в рамках проекту "Ціна держави".

Додаткова інформація за тел. (066) 922-53-89, [email protected]  (Микола Малуха).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА