16:07 24.09.2021

Порядок участі в електронних аукціонах Прозорро.Продажі

7 хв читати

З впровадженням електронних онлайн аукціонів в Україні кардинально змінився підхід до продажу та оренди майна, що знаходиться в управління держави та територіальних громад.

Пілотний проект Прозорро.Продажі розпочав свою діяльність в 2016 році з продажу активів банків, що перебували в стадії ліквідації під управлінням Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Даний проект довів свою ефективність тому був впроваджений для продажу об’єктів малої приватизації та інших активів державних та комунальних установ.

На сьогодні в системі Прозорро.Продажі реалізуються:

  • Активи банків, що перебувають в стадії ліквідації;
  • Об’єкти малої приватизації;
  • Майно державних та комунальних установ;
  • Продаж необробленої деревини;
  • Майно боржників банкрутів;
  • Оренда державного та комунального майна, а також приватних компаній;
  • Майно приватних компаній;
  • Оренда землі;
  • Металобрухт;
  • Права вимоги за кредитами (відступлення боргу).

З моменту запуску системи в онлайн аукціонах прийняли участь 38,13 тисяч учасників. Реалізовано майна на 52,07 млрд. грн. Ці дані свідчать про популярність даних аукціонів та про прозорий доступ всіх бажаючих до активів держави та територіальних громад.

Тому ми вирішили більш детально зупинитись на аукціонах Прозорро.Продажі, як вони відбуваються та яким чином збільшити шанси на перемогу.

Онлайн аукціони Прозорро.Продажі проводяться за двома моделями: англійська – так звана класична та голландська.

Зупинимось спочатку на класичній моделі аукціону.

Класична модель аукціону або англійська передбачає покрокове підвищення початкової ціни. Крок аукціону встановлюється на рівні 1% від початкової (стартової) ціни. Сам аукціон проводиться в 3 раунди протягом дня.

Електронний аукціон автоматично розпочинається в призначений день та час.

Рекомендуємо учасникам завчасно (хвилин за 10-15 до початку аукціону) зайти в свій особистий кабінет та перейти за посиланням до аукціону або за посиланням, що направляється майданчиком на електрону адресу учасника.

В момент старту аукціону система відкриває інформацію про кількість учасників та їх закритих цінових пропозицій. На цьому етапі стає зрозумілим черговість подання учасником своєї пропозиції в раунді. До початку аукціону інформація про кількість учасників та їх пропозицій є закритою.

Черговість учасників визначається за їх пропозиціями від найменших до найвищих, а у разі їх співпадіння від тих, що подані пізніше, до тих, що подані раніше. Тобто, той з учасників, що має закриту цінову пропозицію найвищою на етапі розкриття пропозицій буде останній в черзі на хід, а отже матиме право останнього кроку, що збільшить в рази шанси на перемогу.  

До моменту старту аукціону система робить перерву в 5 хвилин, після чого розпочинається перший раунд. Кожному учаснику в межах раунду надається 3 хвилини для подання своєї пропозиції. Розмір пропозиції не обмежений але не повинен бути меншим, а ніж мінімальний крок аукціону.

Зверніть увагу! Мінімальний крок аукціону рахується від своєї попередньої пропозиції, а не від останньої пропозиції учасника. Тому можна зустріти випадки перемоги учасника над іншими учасниками всього на 1 гривню.

Між кожним раундом система робить перерву (паузу) в 3 хвилини.

По завершенню третього раунду система автоматично визначає переможця з найвищою запропонованою ціною.

Учасники повинні пам’ятати, що системою розглядаються лише два учасника якими надано найвищі пропозиції. Пропозиції інших учасників не розглядаються.

По закінченню аукціону електронна торгова система формує протокол торгів. Після чого переможець повинен сплатити кошти за придбаний лот, підписати акт про реалізацію майна чи укласти договір купівлі – продажу в залежності від типу продажу майна.

Отже, якщо коротко то класична модель електронних аукціонів є досить простою та зрозумілою. Перемагає той учасник, що запропонував найвищу ціну. Але якщо знати всі тонкості даного виду аукціону то можливо суттєво збільшити свої шанси на перемогу.

Голландський аукціон – чи можливо придбати майно за 1% від його вартості?

Протилежністю класичній (англійській) моделі аукціону є голландський. Даний метод аукціону передбачає покрокове зниження початкової (стартової) ціни до 1 відсотка.

Та чи насправді це так?

Для початку розберемо даний метод аукціону в деталях.

Голландський аукціон проводиться в три етапи.

Етап перший – покрокове зниження початкової ціни.

Аукціон розпочинається в період 9.30 – 10.00 год. В момент початку аукціону розпочинається відлік часу в кроці. Тривалість кроку залежить від їх кількості (1 -99). На даному етапі учасник має можливість визначитись в який час відбудеться пониження в кроці до запланованої ціни купівлі майна. В даному етапі аукціону учасникам невідомо про наявність інших. Закритість такої інформації спонукає кожного учасника до зупинки аукціону першим. 

До уваги! Зупинення аукціону першим дає переваги учаснику та збільшує його шанси на перемогу в аукціоні. Які саме переваги читайте далі.

Етап другий – подання закритих пропозицій.

Незалежно від того коли було зупинено покрокове зниження ціни, другий етап розпочинається в період 16.20-16.40 год. На даному етапі інші учасники які не встигли першими зупинити зниження ціни, мають право подати свої закриті цінові пропозиції. Подання пропозицій не обмежені ані мінімальною ані максимальною пропозицією. Триває другий етап 10 хвилин. Саме протягом цього часу учасники можуть подати свої пропозиції.

Цікаво знати! Другий етап аукціону є закритим. Жодному із учасників не відомо про наявність інших. 

По завершенні 10 хвилин системою відкривається інформація про кількість учасників та поданих ними цінових пропозицій.

Етап третій – подання пропозиції переможцем етапу покрокового зниження ціни.

Даний етап є вирішальним і надає можливість переможцю першого етапу аукціону запропонувати свою остаточно пропозицію. Умови аукціону передбачають, що така пропозиція повинна бути більшою від найбільшої запропонованої закритої пропозиції учасника на 1 відсоток початкової (стартової) ціни. Даний етап триває 5 хвилин, саме протягом цього часу учасник повинен зробити свою ставку. По завершенню аукціону система автоматично визначає переможця із найвищою ціною.

Ось саме чому так важливо вірно визначитись з ціною на етапі покрокового зниження ціни. Так, це не дає 100 відсотків перемоги оскільки на другому етапі учасник може запропонувати ціну яка не буде прийнятною учасником, що зупинив покрокове зниження ціни. Проте в більшості випадків переможцями в аукціоні стають саме учасники, що перші зупинили покрокове зниження ціни.

Повернемось до питання чи можливо придбати майно за 1 відсоток від його вартості.

Теоретично так, оскільки для того щоб аукціон відбувся достатньо одного учасника. Тобто якщо умовами аукціону буде передбачено зниження ціни до 99% (зазвичай аукціони з продажу об’єктів малої приватизації), учасник буде єдиним і ним раніше не буде зупинено покрокове зниження то він придбає майно всього за 1 %. Але потрібно розуміти, що продавець (держава чи орган місцевого самоуправління) розраховує на продаж за максимально вигідною ціною. Проте все можливо і про це свідчать такі аукціони.

Отже, ми розглянули в цій статті як відбуваються онлайн аукціони на Прозорро.Продажі. Так, вони кардинально відрізняються від електронних аукціонів СЕТАМ більш детально читайте в нашій статті - Порядок участі в онлайн-аукціонах СЕТАМ,   проте на меті мають єдину ціль – продаж майна за найвищою ціною. Для потенційних покупців це можливість придбати майно в будь якій точні України та за приємливою ціною.

Як ми вже зазначали в Україні діють дві системи електронних аукціонів – СЕТАМ та ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ. На даних платформах можна придбати будь які активи від цілих державних підприємств до побутової техніки. А ось чи варто купувати майно на електронних аукціонах та на, що потрібно звертати увагу читайте в нашій статті -Чи варто купувати майно на онлайн аукціонах ПРОЗОРРО и СЕТАМ.

Юридична компанія «E-Zakupivli» протягом 5 років надає послуги з супроводу публічних закупівель та угод з купівлі – продажу майна на онлайн аукціонах. Нашими фахівцями прийнято участь більш ніж в 800 аукціонах і ми можемо допомогти потенційним покупцям стати переможцем в аукціоні.

Якщо Вас зацікавила дана стаття і Ви маєте намір - Придбати чи орендувати державне чи комунальне майно, пропонуємо Вам скористатися нашою платформою E-ZAKUPIVLI . Дана платформа об’єднує всі аукціони системи Прозорро.Продажі та СЕТАМ, а детальна та легка система фільтрів допоможе Вам швидко знайти необхідний актив. Фахівці компанія E-Zakupivli проконсультують Вас та допоможуть Вам прийняти участь та перемогти в онлайн аукціоні. 

Попович Сергій Сергійович- юрист компанії Електронні Закупівлі". Досвід роботи більше 13 років.

Основні напрямки роботи:

купівля - продаж нерухомості;

участь в аукціонах ПРОЗОРРО та СЕТАМ;

супроводження угод з приватизації державної та комунальної власності;

супроводження процедури відступлення боргу;

виконавче провадження; інші види юридичних послуг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

Як перемогти в енергетичній війні з Росією

Катування на окупованих територіях України: The Reckoning Project подав позов в Аргентині

Інтернет магазин пружин – підбір пружин за розмірами, каталог пружин з розмірами, продаж пружин

25 квітня в Києві відбудеться форум "Надлюди" від Forbes Ukraine

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА