16:03 27.04.2021

Передача державного та комунального майна в оренду через онлайн аукціони Прозорро.Продажі

7 хв читати

01 лютого 2020 року набув чинності новий Закон України «Про оренду державного та комунального майна». Даним законом кардинально змінено підхід до оренди державного та комунального майна. Відтепер все державне та комунальне майно буде передаватись в оренду на відкритих онлайн аукціонах Прозорро.Продажі.

03 червня 2020 року Кабінет Міністрів України Постановою №483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна» затвердив «Порядок передачі в оренду державного та комунального майна». Зазначений Порядок деталізує процедуру передачі майна в оренду, а саме:  порядок включення всіх об’єктів до відповідного Переліку системи Prozorro.Продажі, правил організації та участі в електронних торгах, порядок укладання та продовження договорів оренди.

Які ж суттєві зміни передбачені новим Законом та Порядком.

Виділимо 10 основних новацій:

  1. Всі об’єкти державної та комунальної власності підлягають публікації у відкритих переліках (перелік першого та другого типу). Це забезпечить відкритість та доступність всім охочим до державного та комунального майна.
  2. Запроваджуються онлайн аукціони. Все державне та комунальне майно буде передаватись в оренду на електронних аукціонах в системі прозорро.
  3. Ініціювати передачу майна в оренду може будь хто, як орендодавець так і потенційний орендар. Завдяки цьому, кожен зацікавлений може розпочати процедуру оренди майна.
  4. Всі договори оренди, в тому числі і діючі, будуть публікуватись в системі Прозорро.Продажі.
  5. Продовження договору оренди також буде відбуватись через електронний аукціон з переважним правом для чинного орендаря, за умови дотримання ним умов оренди.
  6. Забороняється передача майна в безоплатне користування та в позику.
  7. Усі отримують можливість брати участь в онлайн аукціонах за умови реєстрації та сплати гарантійного та реєстраційного внесків.
  8. Строк оренди державного та комунального майна становить не менше 5 років.
  9. Змінюється порядок визначення стартової ціни. Початкова вартість оренди майна формується не від оціночної, а від балансової вартості активу. Коли балансова вартість об'єкта дорівнює нулю або не перевищує 10 % від первісної вартості, об'єкт підлягає переоцінці з боку його балансоутримувача.
  10. Скасовується обмеження щодо цільового призначення майна. Відповідно до Закону посадові особи не мають права обмежувати цільове призначення використання майна. Однак є винятки, які стосуються об'єктів медичного, соціально-культурного, освітнього та спортивного призначення.

Яке майно може бути передано в оренду.

До об’єктів оренди за Законом України «Про оренду державного та комунального майна» відносяться:

  • єдині майнові комплекси підприємств;
  • нерухоме майно (будівлі, споруди, нежитлові приміщення;
  • інше окреме індивідуально визначене майно;
  • майно, що не увійшло до статутного (складеного) капіталу господарських товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації);
  • майно, щодо якого до статутного капіталу внесено право господарського відання на майно;
  • майно, закріплене на праві господарського відання за акціонерними товариствами та їхніми дочірніми підприємствами у процесі їх утворення та діяльності;
  • майно, передане до статутного капіталу акціонерних товариств на праві господарського відання;
  • майно органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, державних і комунальних установ та організацій, Збройних Сил України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, правоохоронних та фіскальних органів, Національної академії наук України та національних галузевих академій наук, що не використовується зазначеними органами для здійснення своїх функцій, - без права викупу та передачі в суборенду орендарем.

Як взяти участь в аукціоні з оренди майна.

Щоб взяти участь в онлайн аукціоні, необхідно пройти реєстрацію на акредитованому майданчику системи Прозорро.Продажі. Повний перелік авторизованих майданчиків. Після підтвердження учаснику необхідно сплатити внески: гарантійний та реєстраційний. Розмір внесків визначається Порядком. Після зарахування внесків на рахунок майданчика, учасник подає заявку на участь в аукціоні. Разом з заявкою учасник повинен завантажити до електронної торгової системи (ЕТС) документи передбачені ст. 13 Закону. При поданні заявки на участь в аукціоні, учасник зазначає розмір своєї закритої пропозиції. Розмір даної ставки впливає на черговість участі в раунді аукціону. Закрита цінова пропозиція відіграє чи не найважливішу роль в перемозі в аукціоні. Більш детально про закриту пропозицію читайте в статті "МАЛА ПРИВАТИЗАЦІЯ – продаж державного та комунального майна".

Як проходить аукціон.

Аукціон з оренди державного та комунального майна проходить за класичною моделлю (англійською) шляхом підвищення ціни протягом 3 раундів. В кожному раунді учаснику надається можливість протягом 3 хвилин зробити ставку не менше ніж на крок аукціону. Черговість участі, як вже зазначалось, визначається в залежності від розміру закритої цінової пропозиції. По закінченню третього раунду система автоматично визначає переможця з найвищою пропозицією. Для участі в аукціоні достатньо одного учасника. В такому разі аукціон не відбувається, а єдиний учасник автоматично визнається переможцем.

Які переваги надаються чинному орендарю.

Відповідно до Порядку, чинний орендар має переважне право на укладання договору оренди за умови якщо ним подано заявку на участь в аукціоні та зроблено закриту пропозицію яка є не меншою, ніж розмір стартової орендної плати. Переважне право полягає в тому, що у разі участі в аукціоні інших учасників чинному орендарю надається право укладання договору оренди (продовження) за ціновою пропозицією учасника, що надав найбільшу пропозицію. У тому разі якщо чинний орендар не приймав участі в аукціоні на продовження договору оренди він втрачає своє переважне право на укладання договору в наступних аукціонах.

Які дії учасника після перемоги в аукціоні.

Переможець аукціону протягом 3 робочих днів повинен підписати протокол електронних торгів та передати підписаний протокол разом з документами (витяг з ЄДРПОУ, паспорт, платіжні документи про сплату внесків) до орендодавця. Протягом 20 робочих днів між орендодавцем та орендарем укладається договір оренди чи додаткова угода до договору оренди у разі продовження договору. На цьому процедура оренди завершується.

Додаткова інформація щодо оренди державного та комунального майна.

Рекомендації від фахівців компанії E-Zakupivli, яка вже протягом 5 років надає послуги з супроводження угод купівлі – продажу майна на аукціонах Прозорро.Продажі та СЕТАМ. Відгуки про компанію свідчать про якість та гарантію наданих кваліфікаційних послуг.

В першу чергу, необхідно детально ознайомитись з оголошенням щодо передачі майна в оренду. Які вимоги визначено орендодавцем відносно потенціного орендаря та які документи необхідно подати до електронної торгової системи для участі в аукціоні. Уважно пройти реєстрацію на акредитованому майданчику, оскільки помилка в реєстраційних даних учасника може бути підставою для його дискваліфікації. По-друге, своєчасно та в повному обсязі сплатити гарантійний та реєстраційний внески. Сам факт сплати внесків не є підставою для допуску участника до участі в аукціоні. Гарантийній та реєстраційний внески повинні бути зараховані на рахунок майданчика не пізніше ніж за одну годину до закінчення кінцевого строку подання заяв на участь в електронному аукціоні. Після належної реєстрації та зарахування внесків електронний майданчик підтверджує участника та надсилає йому посилання для участі в аукціоні.

Юридична компанія E-Zakupivli, враховуючи зміни та нововедення, що відбулись в сфері оренди державного та комунального майна, готова безкоштовно надати свою допомогу потенційним орендарям з участі в онлайн аукціонах.

Додатково зазначаємо, що в системі Прозорро.Продажі можна придбати наступне майно:

  • необроблена деревина різного класу та виду (дуб, клен, ясен, сосна, осика);
  • будь-яке майно, об’єкти нерухомості, транспортні засоби, земельні ділянки, акції, цінні папери та інше майно, що належить юридичним та фізичним особам які перебувають у стадії банкрутства; 
  • об'єкти малої приватизації. Детальна інформація про аукціони з продажу об’єктів малої приватизації розміщена в статті «Мала приватизація»;
  • активи Банків, що ліквідуються. Реалізація активів банків-банкрутів, які знаходяться в управлінні “Фонду гарантування вкладів фізичних осіб” (ФГВФО). Серед активів: комерційна та житлова нерухомість, майнові права, права вимоги, дебіторська заборгованість, тощо;
  • права вимоги за кредитними договорами. Більш детально читайте в статті «Відступлення права вимоги – спосіб викупити свій кредит з дисконтом»;
  • майно державних та комунальних підприємств України;
  • оренда землі. Продаж прав на оренду земельних сільськогосподарських ділянок, якими розпоряджається Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру;
  • продаж активів Укрзалізниці, Укроборонпром;
  • відчуження об'єктів державної власності. Продаж будь-якого майна, що передано казенним та державним підприємствам, державним установам та організаціям по всій країні.

Всі аукціони системи Прозорро.Продажі та СЕТАМ розміщені на єдиній платформі E-Zakupivli. Дана платформа дає можливість переглядати всі аукціони на одному ресурсі, а зручна система фільтрів допоможе швидко знайти зацікавивший Вас лот.

Попович Сергій Сергійович- юрист компанії Електронні Закупівлі". Досвід роботи більше 13 років.

Основні напрямки роботи:

купівля - продаж нерухомості;

участь в аукціонах ПРОЗОРРО та СЕТАМ;

супроводження угод з приватизації державної та комунальної власності;

супроводження процедури відступлення боргу;

виконавче провадження; інші види юридичних послуг.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА