16:54 02.12.2019

Українські банки продовжують нарощувати свою прибутковість

5 хв читати

2 грудня 2019 року Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" (Україна) підбило підсумки свого вже двадцять сьомого "Рейтингу надійності (привабливості) банківських депозитів".

Підсумки 9 місяців 2019 роки для банківської системи України продовжили традицію показового зростання. Загальний обсяг прибутку банків після оподаткування за 9 місяців 2019 року склав майже 48,35 млрд. грн., обсяг чистого процентного доходу перевищив 59,5 млрд. грн., а розмір чистого комісійного доходу - 32,3 млрд. грн. Якщо порівнювати з показниками аналогічного періоду 2018 року, то прибуток банків виросла в 4,4 рази, чистий процентний дохід - на 18%, чистий комісійний дохід - на 14%. З 60-ти банків, які брали участь в рейтингу, 32 показали зниження показника NPL (частка поганих кредитів), тільки 5 банків показали збиток і тільки у одного з 60-ти банків був негативний чистий процентний дохід. Банки впевнено увійшли в період зростання прибутковості.

ТОП-15 банків з найнадійнішими (привабливими) депозитами за підсумками третього кварталу 2019 року:

Райффайзен Банк Аваль

КРЕДОБАНК

ТАСКОМБАНК

Приватбанк

Укрсиббанк

Альфа-Банк

Піреус Банк МКБ

Глобус Банк

Укргазбанк

Індустріалбанк

Форвард Банк

Ідея Банк

Мегабанк

Прокредит Банк

Ощадбанк

Традиційно, перше місце в рейтингу надійності банківських депозитів зайняв Райффайзен Банк Аваль. За 9 місяців 2019 року банк отримав чистий прибуток у сумі 3,5 млрд. грн. На 01.10.2019 року, частка NPL в кредитному портфелі банку становила всього 8,11%, що як і раніше в рази менше середньоринкового показника рівня NPL в кредитному портфелі банків.

Стабільно третю позицію в рейтингу надійності займає ТАСКОМБАНК. Як і раніше - це єдиний банк з українським капіталом в ТОП-3 банків з найнадійнішим рівнем депозитів. За даними НБУ, за 9 місяців 2019 року ТАСКОМБАНК отримав прибуток у розмірі 327,462 млн. грн., чистий процентний дохід склав 993,742 млн. грн., а чистий комісійний дохід - 338,411 млн. грн. Також, за станом на 01.10.2019 року, частка NPL активів у кредитному портфелі банку виглядала значно краще, ніж в середньому по банківській системі, і склала всього 13,3%. За словами Бориса Рафаловича, Директора Департаменту продажів роздрібних продуктів АТ "ТАСКОМБАНК": "На сьогоднішній день ми вже бачимо формування нових тенденцій, які будуть переважати в 2020-м як на депозитному ринку, так і в роздрібному секторі. НБУ планує скасувати податок на доходи з депозитів фізосіб. Якщо таке рішення буде прийнято, це однозначно стане хорошим сигналом для вкладників. Таким чином, кожна гривня, принесена клієнтом на депозит, буде більш прибутковою і це стане хорошою мотивацією для населення розміщувати кошти на депозитах, а не зберігати їх вдома під подушкою. Конкуренція між банками продовжує рости і фінансові установи будуть шукати нові інструменти залучення і утримання клієнтів, розвивати віддалені сервіси обслуговування, розвивати сервіси безготівкової оплати".

Вже більше року в десятку лідерів рейтингу входить Глобус Банк. За даними НБУ, за 9 місяців 2019 року банку вдалося знизити частку NPL до 10,07% (нагадаємо, що на початок 2019 року рівень NPL в кредитному портфелі банку склав 10,46%). Чистий прибуток банку за 9 місяців 2019 року склала 53,25 млн. грн., а чистий процентний дохід - 105,056 млн. грн. Три квартали поспіль банк показує стійку тенденцію зростання доходів. Дмитро Замотаєв, Начальник департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку зазначив: "До останнього перегляду облікової ставки НБУ ринок депозитів знаходився в певному балансі. Зараз же вже можна впевнено говорити про сформованому тренді щодо зниження процентних ставок. І якщо кінець року, коли банки традиційно відчувають додаткову потребу в ліквідності і пропонують клієнтам різні новорічні акції, ще може трохи відтягнути процес, то перший квартал однозначно підтвердить тенденцію. Ми очікуємо зменшення ставок за всіма валютами, при цьому в інвалюті воно складе до 1%, а в гривні буде ще більш істотним - до 2% річних".

Посилив свої позиції в рейтингу Індустріалбанк, зайнявши десяте місце в рейтингу. За даними НБУ, прибуток банку за 9 місяців 2019 року склала 29,210 млн. грн., а чистий процентний дохід - 245,794 млн. грн. Банк забезпечив приріст власного капіталу на 2,32% з початку року. Частка поганих активів в ризикових активах на 01.10.2019 року становила 14%, що майже в 2 рази нижче цього показника по банківській системі (25%).

Уже традиційно в число банків з найнадійнішим рівнем депозитів увійшов Форвард Банк. З огляду на спеціалізацію банку на кредитуванні фізичних осіб, рівень NPL оцінювався агентством як прийнятний. За даними НБУ, чистий процентний дохід банку за 9 місяців 2019 року склав 197,399 млн. грн., а прибуток після оподаткування - 97,738 млн. грн. За 9 місяців 2019 року Форвард Банк наростив власний капітал на 40,62%. Оксана Конюшко, Начальник Управління розвитку продуктів і програм Forward Bank, так прокоментувала ринкову ситуацію: "У поточному році спостерігався активний попит на депозити, так як довіру до банківського сектору поступово повертається. Цікавою тенденцією стало те, що в другому півріччі, з урахуванням зміцнення гривні , українці частіше стали розміщувати депозити в іноземній валюті. в наступному році ми очікуємо поступове зниження прибутковості по депозитах, це може статися вже до кінця першого кварталу".

Зростання прибутковості банківських операцій є закономірністю при хороших макроекономічних показниках. Приріст ВВП на тлі найнижчої інфляції за останні 5 років дав можливості для розвитку банківського сектора. Зростання кредитів населенню на тлі зниження частки NPL в кредитних портфелях недержавних банків дозволив банкам і в третьому кварталі працювати прибутково. Як і раніше, в першому і другому кварталах, хороші результати стали показувати банки зі 100% іноземним капіталом, які продовжують нарощувати операційну прибутковість.

Погані прогнози щодо зростання ВВП в Російській Федерації, Туреччини та зоні обігу євро говорять про те, що економіка регіону сповільнюється і Україна тут поки, все ж всупереч нашим прогнозам, залишається винятком. У другому кварталі 2019 року зростання ВВП України прискорилося до 4,6%, в третьому кварталі сповільнилося до 3,5%. До кінця року агентство не очікує вибухового зростання кредитування, хіба що в окремих сегментах - таких як кредитування фізосіб в сегменті найдорожчого короткострокового кредитування. Для економіки зростання короткострокового кредитування фізосіб означає фінансування споживання імпорту, що на тлі зростання негативного сальдо торгового балансу несе в собі для банків певний набір ризиків.

Агентство як і раніше найближчим часом не очікує масових банківських дефолтів. Банківський сектор до кінця року можуть покинути лише кілька банків, що відносяться до категорії слабких гравців, неодноразово помічених у відмиванні грошей.

Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" (Україна)

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА