15:32 15.11.2023

"Агробіостандарт", який купив "Волиньторф" у ФДМ за 254,7 млн грн, заявляє про корупційну спробу зірвати приватизацію

6 хв читати

(розширена, у 15-18 абз. викладено позицію правоохоронців з ухвали суду)

Київ. 15 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Суд у рамках відкритого правоохоронцями кримінального провадження заблокував приватизацію цілісного майнового комплексу державного підприємства "Волиньторф", за купівлю якого на тендері в системі "Прозорро" ТОВ "Агробіостандарт" (Теребовля Тернопільської обл.) сплатило 254,7 млн грн. Компанія-покупець звинувачує комунальне підприємство "Волиньприродоресурс" і правоохоронців у корупційній спробі зірвати приватизацію.

"На сьогоднішній день ці корупціонери отримують щодня неправомірну вигоду в 500 тис. грн. Тобто кожен день прострочення приватизації - це 500 тис. грн", - заявив аукціонер та інвестор "Агробіостандарту" Костянтин Бровченко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

За його словами, після програшу на аукціоні Фонду держмайна (ФДМ) України з продажу "Рівнеторф", незважаючи на запропоновану ціну в 200 млн грн, "Агробіостандарт" зацікавився "Волиньторфом", оголошення про продаж якого в "Прозорро" було зроблено у вересні. У результаті компанія стала єдиним учасником торгів, що відбулися 6 жовтня, запропонувавши 221,2 млн грн за стартової ціни 190,2 млн грн. З урахуванням ПДВ "Агробіостандарт" 1 листопада сплатив 254,7 млн грн, а 6 листопада уклав договір купівлі-продажу з регіональним відділенням ФДМ у Львівській, Закарпатській та Волинській областях.

Як зазначила компанія, водночас Державне бюро розслідувань і прокуратура Києва побачили в цьому "злочинну змову" і звинуватили "Агробіостандарт" і ФДМ у заниженні ціни на 100 млн грн, а Печерський райсуд Києва наклав арешт на підприємство.

У пресрелізі уточнюють, що правоохоронці відкрили кримінальне провадження через два тижні після оголошення переможця торгів. Постанову про визнання речовим доказом ДП "Волиньторф" було винесено за чотири дні - 23 жовтня, а суд задовольнив клопотання про арешт 25 жовтня.

"На сьогоднішній день розмір збитків ТОВ "Агробіостандарт" становить майже 254,7 млн грн і їх заподіяно діями слідчого і прокурора, оскільки компанія, сплативши всю суму, не може отримати у власність придбане майно", - йдеться в релізі.

Бровченко на пресконференції пов'язав проблеми, що виникли з приватизацією "Волиньторфу", з комунальним підприємством (КП) "Волиньприродресурс" і його директором Анатолієм Капустяком. Це КП було створено 2016 року й отримало по 4 спеціальні дозволи на видобуток бурштину і торфу в області, а також спецдозвіл на видобуток мідних руд.

Як вважає Бровченко, у такий спосіб "Волиньторф" без необхідних ліцензій змушений був працювати з "Волиньприродресурсом" на кабальних умовах, продаючи торф по 2 тис. грн за ринкової ціни 5 тис. грн, що на рік означає втрату майже 100 млн грн та дає покупцеві вигоду близько 500 тис. грн на день.

На думку акціонера "Агробіостандарту", "Волиньприродресурс" також планувало придбати "Волиньторф", однак за меншу ціну.

Бровченко заявив, що вже після торгів до нього звернувся директор КП Капустюк. "...Приїжджає до мене з пропозицією конкретною, що ми закриваємо всі кримінальні справи, ми автори цих кримінальних справ, ми закриваємо всі ваші проблеми, а ви віддаєте нам 50% своєї компанії. Тобто не вийшло у них відтягнути приватизацію, не вийшло зірвати приватизацію, не вийшло купити за три копійки на третьому, четвертому раунді. Ну, тоді ми вам створюємо проблематику і вирішуємо таким чином", - стверджує акціонер "Агробіостандарту".

Він повідомив, що у зв'язку з цією ситуацією компанія звернулася по захист до президента країни, секретаря РНБО, Служби безпеки України.

Адвокат "Агробіостандарту" Оксана Маленко окремо заявила про необґрунтованість звинувачень правоохоронців у відсутності оцінки "Волиньторфу" до його продажу, адже, згідно з оновленим законом, оцінка майна не здійснюється, а стартова ціна аукціону визначається, виходячи з його балансової вартості, і саме так вчинив ФДМ.

Вона додала, що, навіть виходячи з тієї фабули, яку написав слідчий, ця справа підлягає розслідуванню НАБУ, а не ДБР.

ФДМ наразі не коментує ситуації, тоді як директор "Волиньприродресурсу" Капустюк провів пресконференцію, де спростував звинувачення на свою адресу. Агентство "Інтерфакс-Україна" надіслало їм відповідні запити.

В ухвалі Печерського суду від 26 жовтня йдеться про те, що досудове розслідування ДБР встановило, що "посадові особи ФДМ за попередньою змовою з керівниками/представниками/співробітниками/бенефіціарними власниками "Агробіостандарту" умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та/або юридичних осіб, всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки, зловживають своїм службовим становищем шляхом відчуження (приватизації) цілісного майнового комплексу ДП "Волиньторф" на користь "Агробіостандарту".

За попередньою оцінкою ДБР, ринкова вартість об'єкта може становити 315-320 млн грн, а для її встановлення в рамках відкритої 19 жовтня кримінальної справи призначено комплексну судово-оціночну експертизу Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції.

В ухвалі зазначається з посиланням на Волинську облраду, що "Волиньторф" є стратегічним підприємством для регіону й облрада узгодила питання його викупу Комунальним підприємством "Волиньприродресурс" для суспільних потреб, і що місцеві органи влади, працівники ДП і народні депутати неодноразово просили виключити його з переліку об'єктів малої приватизації та передати в управління Міненерго. Уточнено, що в листопаді 2022 року Міненерго звернулося до Кабінету Міністрів для підготовки такого передання, 11 січня уряд ухвалив рішення про призупинення приватизації "Волиньторфу" та передання його в управління Міненерго, однак це рішення так і не набуло чинності.

Термін дії визначення - 30 днів.

Як повідомили на пресконференції представники "Агробіостандарту", у групі компаній працює понад 10 тис. осіб. Усі підприємства під час війни працюють, компанія вже має досвід приватизації під час війни.

Згідно з держреєстром, "Агробіостандарт" зареєстровано в червні 2019 року. Статутний капітал становить 2,5 млн грн. Кінцевим бенефіціаром виступає В'ячеслав Супруненко, частка Бровченка становить 20%.

Як зазначав ФДМ, новий власник "Волиньторфу" зобов'язаний сплатити борги підприємства на суму приблизно 20 млн грн, продовжити надавати послуги з постачання теплової енергії споживачам, з якими "Волиньторф" уклав відповідні договори, протягом пів року погасити борги із заробітної плати та перед бюджетом і не звільняти працівників.

У Фонді вказували, що "Волиньторф" спеціалізується на виробництві торф'яних брикетів. Має спецдозволи на користування надрами на родовищах "Засвіття Ситнелюк" (на 18 років) і "Сойне" (19 років).

За перше півріччя 2023 року воно отримало 90,4 млн грн доходу, за весь 2022 рік - 200 млн грн. Водночас за січень-червень 2023 року "Волиньторф" заробив 6,2 млн грн чистого прибутку, а за весь 2022 рік - 10,6 млн грн.

Станом на 30 червня 2023 року поточна кредиторська заборгованість "Волиньторфу" становила 20,2 млн грн (зокрема, за розрахунками з бюджетом 8,9 млн грн, за розрахунками з оплати праці - 2,6 млн грн).

Об'єкт включає 109 од. нерухомого майна (виробничі, складські, адміністративні приміщення тощо) загальною площею понад 16 тис. кв. м. На ньому працюють 302 особи, на балансі значаться 164 транспортні засоби. Також до складу держпідприємства входить відокремлений підрозділ "Маневицький торфозавод".

На початку липня ФДМ провів торги із продажу "Рівнеторфу", за який запропонували 205 млн грн, тоді як виставлений на продаж "Житомирторф" без ліцензій не знайшов покупця.

Джерело:  https://www.youtube.com/watch?v=P18a3Dvkhrc

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА