14:02 09.12.2021

Засновники ГО "Центр національної стійкості та розвитку" висунули владі антикорупційні вимоги

2 хв читати

Київ. 9 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Засновники Громадської організації "Центр національної стійкості та розвитку" (ЦНСР) у рамках присвяченої Міжнародному дню боротьби з корупцією прес-конференції на тему "Боротьба з корупцією: ще рік без результатів", що відбулася в прес-центрі агентства "Інтерфакс-Україна", висунули владі низку антикорупційних вимог.

Як зазначив екс-генеральний прокурор України у 2019-2020 роках Руслан Рябошапка, у сфері боротьби з корупцією за останній рік влада допустила "три ключові провали".

Зокрема, він назвав відсутність стратегії, плану та дорожньої карти щодо боротьби з корупцією; прогалини в антикорупційному законодавстві та відсутність керівників в антикорупційних органах; щомісячну присутність в інформаційному полі країни нових корупційних скандалів за участю топ-чиновників.

Також, за словами Рябошапки, в Україні, як і раніше, не ухвалено законодавчих проектів щодо посилення відповідальності за незаконне фінансування політичних партій, передачі повноважень Національної поліції у боротьбі з політичною корупцією в НАБУ, про сприяння деолігархізації, понад два роки не функціонує Національна рада з питань антикорупційної політики, що передбачає заслуховування звіту президента, не відновлено юридичну відповідальність за подання недостовірних даних у деклараціях працівників державних органів за 2020 рік, а також обмежено повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції в боротьбі з політичною корупцією.

"Отже, замість того, щоб боротися з корупцією, влада фактично її сьогодні очолила", - заявив Рябошапка.

У свою чергу екс-секретар РНБО у 2019 році та міністр фінансів у 2016-2018 роках Олександр Данилюк озвучив низку вимог до влади. "Ми вимагаємо, щоб влада завершила відбір спеціального антикорупційного прокурора та призначила його до кінця року; проведення чесного конкурсу на посаду нового директора НАБУ; перезапуску конкурсу на керівника ДБР, а також проведення нового конкурсу, повного та з нуля, на керівника Бюро економічної безпеки", – сказав Данилюк.

Серед інших вимог значаться такі, як проведення "реальної деолігархізації", завершення реформи прокуратури шляхом впровадження механізмів захисту прокурорів від незаконних звільнень та втручання у роботу, проведення судової реформи та вирішення проблеми ОАСК.

Джерело: https://interfax.com.ua/news/video/784717.html

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА