08:24 25.09.2018

"П'ятірка" щодо Ірану підтвердила прихильність угоди з іранського атому - спільна заява

2 хв читати
"П'ятірка" щодо Ірану підтвердила прихильність угоди з іранського атому - спільна заява

П'ять країн-підписантів угоди щодо іранської ядерної програми підтвердили прихильність виконання положень Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) відповідно до оголошення від 2015 року, повідомляється в їхній спільній заяві за підсумками міністерської зустрічі на полях ГА ООН.

Про це йдеться в спільній заяві, ухваленій на засіданні "п'ятірки" (Росія, Китай, Велика Британія Франція та Німеччина), що відбулося на полях сесії Генасамблеї ООН.

Крім того, в документі, який зачитала після завершення засідання голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні, наголошується, що іранська сторона повною мірою виконує зобов'язання відповідно до СВПД.

У заяві зазначено, що учасники засідання підтвердили необхідність подальшого розвитку ділових зв'язків з Іраном, пов'язаних, зокрема, з експортом Іраном своїх нафти і газу. В умовах санкційної політики США, вважають учасники засідання, необхідно забезпечити захист компаній, що здійснюють ділові зв'язки з Іраном.

З цією метою, як заявила Ф.Могеріні, необхідно сформувати механізм фінансових розрахунків із Тегераном. За її словами, європейські країни вже створили такий механізм, і сподіваються, що інші держави приєднаються до нього.

СВПД з Іраном підписала "шістка" міжнародних посередників - п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина в липні 2015 року. У травні 2018 року президент США Дональд Трамп, назвавши угоду "поганою", заявив про вихід із неї Сполучених Штатів.

Вашингтон оголосив про відновлення наявних до підписання угоди американських санкцій проти Ірану у фінансово-економічній сфері, що передбачають, зокрема, санкції стосовно компаній третіх країн, які ведуть бізнес з іранськими партнерами.

До 4 листопада всі компанії, щоб уникнути санкцій проти них із боку США, мають згорнути співпрацю з Іраном у сфері вуглеводневої сировини, зокрема, припинити закупівлі іранської нафти. Послаблення зроблено для окремих держав, яким Вашингтон наказує значною мірою скоротити імпорт нафти з Ірану.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА