17:42 27.07.2018

Порошенко на зустрічі з делегацією Вселенського патріархату: Сподіваюся, процес надання Томосу про автокефалію буде продовжено

3 хв читати
Порошенко на зустрічі з делегацією Вселенського патріархату: Сподіваюся, процес надання Томосу про автокефалію буде продовжено

Президент України Петро Порошенко сподівається, що процес надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні буде продовжено.

"Сподіваюся, що незабаром процес матиме своє продовження, і це підтверджується вашим сьогоднішнім візитом", - сказав П.Порошенко на зустрічі з делегацією Вселенського патріархату в п'ятницю в Києві.

Глава держави висловив сподівання, що в суботу, 28 липня, під час заходів, присвячених 1030-річчю хрещення Київської Русі-України, усі церкви покажуть свою єдність.

"Я вірю, що завтра під час заходів буде продемонстровано єдність всіх церков", - сказав президент.

Як повідомила прес-служба глави держави, П.Порошенко подякував Вселенському патріарху Варфоломію "за постійну турботу Матері-Церкви про вірян українського народу, який переживає непрості часи агресії проти нашої держави з боку Російської Федерації, в зв'язку з незаконною анексією Криму".

П.Порошенко висловив подяку за позицію щодо Української церкви: "Для більшості українців дуже важливі слова Його Святості про те, що Україна не є канонічною територією Російської православної церкви, що передача в 17 столітті контролю Москві відбувалася неканонічним чином. І так само, як і ми, Його Святість вважає нашою Матір'ю-Церквою саме Константинопольський патріархат".

Представник Вселенського патріарха Варфоломія митрополит Гальський Еммануїл передав П.Порошенку послання від Його Святості, а єпископ Едмонтський Української православної церкви в Канаді Іларіон зачитав це послання.

"Очевидно, що велика свята Мати-Церква Христова, маючи велику опіку і піклування про свою улюблену дочку Митрополії Київської завжди діяла для її духовної користі і розвитку і захисту ідентичності українського народу", - зазначено в посланні.

Як повідомлялося, 17 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко повідомив про свій намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломіяі з закликом видати Томос про єдину помісну православну церкву в Україні, і закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.

19 квітня народні депутати підтримали звернення президента до Вселенського патріарха про надання Томосу про автокефалію.

Священний Синод Вселенського патріархату в Константинополі прийняв до розгляду звернення президента України про надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні, а також вирішив розпочати процедуру, необхідну для надання автокефалії Української православної церкви.

Наприкінці травня архімандрит Української православної церкви (Московського патріархату), колишній керівник відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ (МП) Кирило (Говорун) заявив, що Томос про автокефалію Української православної церкви вже написано, але процес його рецепції (прийняття) іншими Церквами може бути тривалим.

23 липня заступник голови Адміністрації президента України Ростислав Павленко повідомив, що процедури, необхідні для надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні, тривають.

"Триває інформування Фанаром (резиденція Константинопопольского патріарха - ІФ) помісних церков. Після завершення комісія, яка цим займається (митрополити Варфоломій (Самарас), Еммануїл і Іоанн), доповість Синоду, і буде прийнято рішення про наступні кроки", - сказав Р.Павленко агентству "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА