13:49 05.10.2020

Нобелівську премію з медицини отримали Гарві Олтер, Майкл Гоутон і Чарльз Райс за дослідження гепатиту

2 хв читати
Нобелівську премію з медицини отримали Гарві Олтер, Майкл Гоутон і Чарльз Райс за дослідження гепатиту

Лауреатами Нобелівської премії в галузі фізіології або медицини стали Гарві Олтер (США), Майкл Гоутон (Велика Британія) і Чарльз Райс (США), оголосив у понеділок Нобелівський комітет у Стокгольмі.

Премію цим науковцям присудили за відкриття вірусу гепатиту С.

"Гарві Олтер, Майкл Гоутон і Чарльз Райс провели основоположні дослідження, які привели до виявлення нового вірусу - вірусу гепатиту С. До їхньої роботи відкриття вірусів гепатиту А та гепатиту В було украй важливим кроком уперед, але більшість гемоконтактних (передача хвороби через кров - ІФ) випадків гепатиту залишалася нез'ясовною", - йдеться в заяві Нобелівського комітету.

"Відкриття вірусу гепатиту С розкрило причину інших випадків хронічного гепатиту і зробило можливим аналізи на кров і нові ліки, які врятували мільйони життів", - йдеться в ній.

Гарві Олтер - американський лікар, вірусолог і дослідник - народився в 1935 році. У 1960 році отримав медичний диплом у Рочестерському університеті. Працював у Національних інститутах здоров'я США, з 1970-х років він і його команда досліджували різні форми гепатиту. Пізніше він здобув визнання за наукову діяльність, яка привела до відкриття в 1988 році вірусу, що викликає гепатит C, і низку нагород.

Британець Майкл Гоутон закінчив Університет Східної Англії за спеціальністю біологічні науки, а потім займався науковою роботою в Королівському коледжі Лондона. Разом з іншими дослідниками в 1989 році він виявив вірус, відповідальний за гепатит C. Також раніше в 1986 році Гоутон разом з іншими науковцями визначив геном вірусу гепатиту D. Нині обіймає низку посад, зокрема в університеті Альберти (Канада), йому належать 73 американські патенти, пов'язані з його дослідженнями.

Чарльз Райс - американський вірусолог, його основною сферою діяльності є дослідження гепатиту С. Райс - професор у Рокфеллерівському університеті (Нью-Йорк). Він народився в 1952 році в місті Сакраменто (штат Каліфорнія, США). У 1974 році він здобув ступінь бакалавра із зоології в Каліфорнійському університеті.

Райс є членом Американської асоціації сприяння розвитку науки та Національної академії наук США. У 2002-2003 рр. обіймав посаду президента Американського товариства з вірусології. У 2016 році отримав Премію Ласкера - Дебейки за клінічні медичні дослідження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА