19:32 22.06.2020

Глава ВООЗ виступає за нарощування виробництва дексаметазону для лікування коронавірусу

2 хв читати
Глава ВООЗ виступає за нарощування виробництва дексаметазону для лікування коронавірусу

Дані про ефективність лікарського препарату дексаметазон у лікуванні коронавірусу поки вважаються попередніми, однак його виробництво потрібно збільшити, заявив на брифінгу в понеділок голова Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебреєсус.

"Хоча дані про (ефективність - ІФ) усе ще носять попередній характер, недавнє дослідження про те, що дексаметазон має рятівний потенціал для хворих тяжкою формою COVID-19 пацієнтів, дає нам таку необхідну причину святкувати. Наступне завдання - збільшити виробництво, і швидко і справедливо розподілити дексаметазон у світі, концентруючи увагу на те, кому він найбільше потрібен", - сказав Гебреєсус.

За його словами, препарат не є дорогим, і в світі вистачає його виробників. Однак, зазначив глава ВООЗ, разом із тим потрібно боротися проти підробок цього препарату, які можуть потрапити на ринок.

Також Гебреєсус нагадав, що дексаметазон можна використовувати лише для лікування важко хворих коронавірусом або пацієнтів, які перебувають у критичному стані.

"Немає свідчень того, щоб ці ліки діяли на пацієнтів з легким перебігом хвороби, або як запобіжний захід, але вони можуть завдати шкоди", - зазначив він.

Дексаметазон є широко доступним препаратом. Його використовують з 1960-х років як протизапальний засіб для пацієнтів з артритом і астмою.

Позитивний вплив препарату на хворих коронавірусом було виявлено дослідниками Оксфордського університету. За словами оксфордського професора в сфері нових інфекційних захворювань Пітера Хорбі, дексаметазон стане стандартним препаратом для важко хворих коронавірусом пацієнтів у Великій Британії.

Під час клінічних випробувань з'ясувалося, що препарат на третину скоротив смертність пацієнтів, які перебувають на апаратах штучної вентиляції легенів (ШВЛ). Раніше повідомлялося, що нині смертність пацієнтів з COVID-19, які потребують ШВЛ, становить 50%.

Прем'єр Великої Британії Борис Джонсон назвав результати клінічних випробувань "істотним британським науковим досягненням".

Однак раніше американські лікарі ставили під сумнів ефективність препарату дексаметазон у лікуванні коронавірусу COVID-19.

"Ми обпікалися і раніше, не тільки під час пандемії коронавірусу, але і перед нею, (бачили - ІФ) вражаючі результати (випробувань препаратів - ІФ), які ставали не настільки переконливими, як тільки ми отримували до них доступ", - заявляла директор відділення інтенсивної терапії в лікарні штату Массачусетс Кетрін Хібберт.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА