16:07 25.06.2019

Щорічні втрати "Фармак" від використання фармфірмою "Дарниця" ТМ "Корвалол" становлять десятки мільйонів гривень - "Фармак"

3 хв читати
Щорічні втрати "Фармак" від використання фармфірмою "Дарниця" ТМ "Корвалол" становлять десятки мільйонів гривень - "Фармак"

Щорічні втрати фармацевтичної компанії ПАТ "Фармак" (Київ) від використання ПрАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" торговельної марки "Корвалол" становлять десятки мільйонів гривень.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив директор із правового забезпечення ПАТ "Фармак" Дмитро Таранчук.

"Втрачено мільйони. Втрати компанії "Фармак" через використання ТМ "Корвалол" компанією "Дарниця" оцінюються десятками мільйонів гривень щорічно. Внаслідок появи на ринку препарату з такою самою назвою споживачів ввели в оману", - сказав він.

За словами юриста, "недобросовісні конкуренти відібрали майже половину ринку в компанії "Фармак", яка випускає "Корвалол" з 1959 року". Зокрема, у 2017 році обсяги роздрібного продажу корвалолу виробництва фармфірми "Дарниця" становили 43 млн грн, "Фармак" у 2017 році реалізував корвалолу на 44 млн грн.

У 2018 році 64% продажу корвалолу мав "Фармак", 36% - "Дарниця".

"У просування бренда "Корвалол" компанія "Фармак" вкладає значні зусилля та кошти десятиліттями. Водночас ми стикаємося з "Корвалолом" конкурента, і хотілося б, щоб усі учасники ринку розуміли, що це - порушення закону. Виводити на ринок продукт із добре відомою назвою набагато легше, навіть якщо вставити в бренд назву своєї компанії з розрахунком, що споживачі не дуже розуміють різниці", - сказав Таранчук.

Він нагадав, що в Україні є кілька кейсів боротьби фармвиробників за право на торговельну марку. Зокрема, однією з таких справ є судова справа між фармкомпанією "Берлін-Хемі" і ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", яка тривала з 2013-го до 2018 року навколо торговельної марки "Еспумізан", що належить "Берлін-Хемі", і препарату "Еспузін-Здоров'я", яке зареєструвала фармакологічна компанія "Здоров'я".

"Господарський суд Києва ухвалив рішення, яке залишено в силі постановою Київського апеляційного господарського суду, згідно з яким скасував держреєстрацію "Еспузін-Здоров'я" і вилучив його з державного реєстру. Також суд заборонив відповідачеві використовувати та зобов'язав усунути позначення "Еспузін" із лікарських засобів власного виробництва. Вищий господарський суд залишив це рішення в силі, а Верховний Суд відмовив у перегляді", - сказав він.

Як повідомлялося, Велика палата Верховного суду має намір 25 червня ухвалити рішення у справі щодо права ПрАТ "Фармак" (Київ) на відому марку "Корвалол Corvalolum".

За право використовувати торговельну марку "Корвалол" судовий спір ведуть лідери вітчизняного фармринку - ПАТ "Фармак" і Фармфірма "Дарниця".

Раніше Київський апеляційний господарський суд за апеляційною скаргою ПАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця" скасував рішення Апеляційної палати Мінекономрозвитку про визнання загальновідомим позначення "Корвалол Сorvalolum".

У листопаді 2018 року Верховний суд направив справу стосовно добре відомої марки "Корвалол Corvalolum" на розгляд Великої палати Верховного Суду.

У липні 2017 року Апеляційна палата МЕРТ визнала добре відомою в Україні торговельну марку "Корвалол Corvalolum", що належить ПАТ "Фармак".

Фармфірма "Дарниця" (Київ), у свою чергу, обстоювала право випускати власний препарат "Корвалол" і звернулася до Господарського суду Києва з вимогою визнати це рішення МЕРТ нечинним, зокрема, мотивувавши позовні вимоги тим, що популярність знака не підтверджується фактичними даними й доказами, що містяться в матеріалах справи апеляційної палати МЕРТ. Суд першої інстанції відмовив фармфірмі в задоволенні позову, проте "Дарниця" оскаржила це рішення в Господарському апеляційному суді Києва, який задовольнив позов.

Як стверджують у "Фармак", "історично позначення "Корвалол", який випускається з 1960 року, належить саме "Фармак", оскільки препарат було створено в 1960 році на Київському хіміко-фармацевтичному заводі ім. Ломоносова, правонаступником якого є ПАТ "Фармак".

З 1991 року ПАТ "Фармак" - єдиний виробник цього лікарського засобу на пострадянському просторі. При цьому ТМ "Корвалол" захищена в 15 країнах Європи та Середньої Азії, таких як Німеччина, Польща, Литва, Латвія, Білорусь, Молдова, Румунія, Болгарія, Туркменістан, Вірменія, Грузія, Азербайджан, Таджикистан, Киргизстан і Казахстан.

Фармфірма "Дарниця" входить до десятка найбільших фармвиробників України й до десятка найбільших госпітальних постачальників. Її кінцевим бенефіціаром є Гліб Загорій.

ПАТ "Фармак" входить до трійки лідерів фармгалузі України, є членом асоціації "Виробники ліків України" (АВЛУ). Бенефіціар компанії - голова наглядової ради Філя Жебровська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА