16:58 23.11.2017

Законодавче закріплення презумпції згоди дасть поштовх до розвитку трансплантації в Україні - Тодуров

2 хв читати
Законодавче закріплення презумпції згоди дасть поштовх до розвитку трансплантації в Україні - Тодуров

Законодавче закріплення презумпції згоди в новій редакції закону про трансплантацію дасть поштовх до розвитку цієї галузі в Україні, вважає директор Інституту серця Міністерства охорони здоров'я України Борис Тодуров.

"Білорусь сім років тому ухвалила закон, в якому закладено презумпцію згоди, і в 40 разів збільшила кількість операцій із трансплантації. Ми пропонуємо депутатам ухвалити аналогічний закон із презумпцією згоди, але вони не хочуть. У сусідній Білорусі з таким же менталітетом, як в Україні, і з таким же стартовим положенням, як у нас, за ці сім років жодної кримінальної справи щодо трансплантації не було", - сказав він журналістам у кулуарах міжнародної конференції "Реконструктивна хірургія серця" в Києві в четвер.

Б.Тодуров зазначив, що як тільки в Білорусі з'явився адекватний закон, як тільки зник дефіцит органів, почали рятувати тисячі людей і на цьому заробляти.

"Сьогодні наші пацієнти їдуть до Білорусі пересаджувати серце або інші органи і платять за це великі гроші - $100-120 тис.", - поскаржився він.

Водночас, за словами Б.Тодурова, з ухваленням закону про трансплантацію в Білорусі "зникли всілякі кримінальні речі, пов'язані з трансплантацією... Як тільки зник дефіцит органів, одразу зникла необхідність робити щось нелегально".

"Відсутність закону про трансплантологію та донорство - це дев'ять життів на день. Щодня в Україні гинуть дев'ять людей, що не дочекалися трансплантації. Це дуже актуальна проблема", - заявив він.

Як повідомлялося, Верховна Рада 21 квітня 2016 року прийняла за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини (№2386а-1), що передбачає презумпцію незгоди на трансплантацію.

У вересні 2017 року Міністерство охорони здоров'я України підтримало цей законопроект, розроблений парламентським комітетом з питань охорони здоров'я, а також заявило про плани в 2018 році розпочати пілотний проект із трансплантації нирки від неспорідненого трупного донора.

Україна у рамках зазначеного пілотного проекту вже в 2018 році планує здійснювати трансплантацію нирок у Києві, Запоріжжі, Дніпрі, Харкові, Львові. Фінансування цієї програми на 2019-2020 рр. передбачає виділення з держбюджету понад 112 млн грн на рік. Так, проект держбюджету-2018 передбачає 112 млн грн на пілотний проект зі зміни механізмів фінансування оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Крім того, МОЗ ініціювало зміни до посадової інструкції лікаря-анестезіолога, згідно з якими він тепер має право діагностувати смерть мозку і вживати відповідних заходів щодо збереження органів (або тканин) померлого для їх подальшої трансплантації. Функцію трансплант-координатора виконуватиме лікар-анестезіолог.

Крім того, міністерство розробило проект наказу щодо внесення змін до інструкції з вилучення органів у донора-трупа.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА