11:54 18.04.2023

Інвестиції IFC в Україну від початку війни найближчими місяцями можуть сягнути $500 млн - віцепрезидент

3 хв читати
Інвестиції IFC в Україну від початку війни найближчими місяцями можуть сягнути $500 млн - віцепрезидент

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) з групи Світового банку від початку повномасштабного вторгнення РФ інвестувала в Україну $208 млн, і в найближчі кілька місяців сума інвестицій може збільшитися до $500 млн, повідомив віцепрезидент IFC у Європі, Латинській Америці та Карибському басейні Альфонсо Гарсія Мора.

"Ми намагаємося наростити, розширити нашу присутність, наші інвестиції. Я думаю, що в найближчі кілька місяців ми можемо досягти $500 млн: понад $200 млн (наявних) плюс те, що ми маємо наразі в стадії розроблення (pipeline)", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Мора уточнив, що наразі в розробленні перебувають проєкти на загальну суму близько $400 млн, і остаточна сума багато в чому залежатиме від підтримки донорів.

Віцепрезидент нагадав, що в середині грудня минулого року IFC запустив проєкт "Пакет заходів реагування", який дасть змогу корпорації інвестувати $2 млрд протягом наступних 18 місяців: $1 млрд власним коштом IFC, а також $1 млрд - у вигляді гарантій і пільгового фінансування від міжнародних донорів.

"Ми перебуваємо в процесі отримання додаткової підтримки від міжнародних донорів, що дасть нам змогу зробити ще більше. Але наразі ми використовуємо власні кошти. Ми вже значно збільшили свою присутність, наші інвестиції без будь-яких гарантій і міжнародної підтримки, у торговому фінансуванні, у секторі агробізнесу, у секторі високих технологій", - зазначив Мора.

За його словами, наразі IFC вивчає інші потенційні інвестиції в сектор агробізнесу, які, на думку корпорації, матимуть вирішальне значення, і допомагає банківському сектору надавати більше фінансових послуг.

Віцепрезидент пояснив, що, на відміну від трастового фонду URTF, створеного Світовим банком для підтримки державного сектору, IFC мобілізує фінансову підтримку від донорів, щоб спрямувати її в приватний сектор.

"Зазвичай це працює так, що ми можемо використати кожен долар, внесений донором, до чотирьох разів, тому що ми можемо мобілізувати і залучити інших інвесторів, яких інакше не було б. Перехід до підтримки приватного сектору - правильний шлях", - зазначив Мора, заявивши про необхідність збільшити пільгове фінансування і гарантії, необхідні для підтримання інвестицій приватного сектору.

Коментуючи закладені МВФ у нову програму різні сценарії тривалості "згортання" війни в Україні - від середини 2024 року до кінця 2025 року, - віцепрезидент зазначив: що довше триватиме вторгнення, то довше IFC доведеться зосереджуватися на першій фазі своєї роботи в країні, яку він охарактеризував як "тримати світло увімкненим", і то пізніше вона зможе перейти до фази відновлення. Він уточнив, що на першому етапі йдеться про допомогу конкретним пріоритетним секторам шляхом надання оборотного капіталу для їхніх короткострокових потреб.

Водночас Мора наголосив, що тривалість війни не вплине на зобов'язання IFC і не матиме негативного впливу на обсяги інвестицій.

"Звісно, у той момент, коли вторгнення закінчиться, приплив капіталу в країну буде набагато більшим. Але ми продовжимо підтримувати країну, навіть якщо це триватиме до 2025 року", - заявив він.

Віцепрезидент також висловив сподівання, що на майбутній конференції з відновлення України в Лондоні наприкінці червня цього року вдасться узгодити дорожню карту із залучення та максимально ефективного використання коштів на ті пріоритети й у тих обсягах, про які йдеться в проведеній Світовим банком оцінці потреб України RDNA2.

"Ми маємо переспрямувати фінансування в ті галузі та через ті установи, які можуть задіяти зовнішні ресурси та мультиплікувати їхній вплив уже зараз. І, я думаю, що IFC може відіграти велику роль", - зазначив Мора.

Як повідомлялося, Група Світового банку, уряд України, Єврокомісія та ООН підвищили оцінку потреб України на відновлення станом на 24 лютого 2023 року до $411 млрд із $349 млрд на 1 червня 2022 року.

Згідно з другою швидкою оцінкою завданих збитків і потреб відновлення (RDNA2), яка дає комплексний огляд наслідків війни у 20 різних секторах, Україна потребуватиме у 2023 році $14 млрд інвестицій для першочергового відновлення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна отримала EUR1,5 млрд від ЄС у рамках Ukraine Facility - прем'єр

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА