12:10 05.01.2022

Понад 55% покупців житла на первинному ринку України у 2022 р. розраховують придбати його за наявні заощадження - експерт

4 хв читати
Понад 55% покупців житла на первинному ринку України у 2022 р. розраховують придбати його за наявні заощадження - експерт

Понад 55% покупців житла на первинному ринку в 2022 році купуватимуть квартири за власні заощадження або завдяки продажу старого житла й купівлі нового з доплатою, яка не перевищуватиме 30-40% від вартості нової оселі.

Таку думку висловив засновник і керівний партнер групи компаній Concept Group Михайло Підвисоцький.

За його словами, близько 35% потенційних покупців розглядають програми розстрочок від девелоперів, а 10% готові придбати квартиру за допомогою іпотечних програм.

При цьому, за словами Підвисоцького, близько 60% потенційних покупців уже мають власне житло й намагатимуться поліпшити умови життя, шукаючи технологічні, продумані до дрібниць проекти з новим побутовим комфортом, що органічно поєднуються із природним середовищем.

"У 2022 році переважна більшість покупців первинного житла (80-85%) належатиме до вікової категорії від 25 до 45 років. Близько 10-15% – це аудиторія віком від 45 до 60 років", - зазначив він.

Щодо "портрета покупця" на первинному ринку, то, на думку експерта, понад 40% покупців цього року належатимуть до IT-індустрії. Водночас 30% інвесторів – це переважно менеджери середньої та найвищої керівної ланки секторів ритейлу, логістики, роздрібної торгівлі. Близько 20% покупців належатимуть до творчих професій: дизайнери, креативні директори, маркетологи тощо. Понад 10% покупців - експати (іноземні громадяни, які працюють в Україні, та громадяни України, котрі тривалий час працюють за кордоном), а також особи старшого віку з усталеним життям, звичками, вподобаннями.

"Представники IT-індустрії орієнтується на потребу життя в технологічному середовищі, де є все необхідне для життя і роботи. Водночас вони вважають за краще знайти тихий відокремлений простір поблизу великого міста. Не слід забувати, що через пандемію велика частка IT-фахівців працює вдома, тому дуже часто вони потребують додаткової площі для створення домашнього офісу або ж орієнтуватимуться на наявність коворкінгу або офісних приміщень поруч із житлом", - наголосив експерт.

За спостереженнями Підвисоцького, для менеджерів середньої та вищої керівної ланки у великих компаніях переважно ритейлу та логістичного сектора через їхній досить напружений робочий графік часто вкрай важливе відокремлене, гармонійне та спокійне життя біля природи, щоб знайти джерело поповнення енергії, життєвих сил.

"Ця категорія покупців шукатиме місце, яке допоможе їм позбутися "робочих" стресів і змінити своє життя на краще", - вважає експерт.

Для представників "креативного класу", на його думку, важлива сама концепція майбутнього проекту, ідеологія житлового комплексу й додаткові конкурентні переваги, наприклад можливість ефективно працювати у форматі аутсорсу або без надмірної потреби перебування в офісі. "А експатам потрібне сучасне, технологічне і безпечне житло для всієї родини. Їм потрібні відчуття захищеності та затишку, адже вони бачать "батьківщину" у власному будинку", - наголосив Підвисоцький.

Експерт вважає, що незалежно від рівня статків, принципів вибору житла, у 2022 році всі зазначені групи покупців житла об'єднуватимуть кілька спільних рис: 1) бажання жити серед природи з елементами відокремленого життя, але неподалік великого міста, 2) бажання жити в сучасних будинках, зведених із використанням новітніх технологій і сучасних екоматеріалів (деревини, каменю тощо); 3) жити в середовищі собі подібних людей.

"У 2022 році важливим для покупця стане не лише благоустрій територій житлових комплексів, а і створення цілісних екосистем, що об'єднують природне середовище, простір, комфорт, інфраструктурну самодостатність та інновації. Це стосується і об'єктів соціально-побутових сервісів, і території для дозвілля, занять спортом, відпочинку", – сказав фахівець.

На його думку, забудовники, реалізуючи масштабні проекти, намагатимуться врахувати потреби всіх категорій покупців, створюючи окремі будинки під вимоги конкретної цільової аудиторії.

"Втілити таке можливо в об'єктах формату нових міст, які будуватимуться з нуля. Такі об'єкти слід вважати новими "містами-супутниками", зведення яких буде органічно вплетене в наявне навколишнє середовище. Такі міста - це "інший бік" звичних, усталених уявлень про життя у власному будинку", - наголосив керівник Concept Group.

За його словами, для ідеології створення "нових міст" притаманне не тільки задоволення потреб різної аудиторії (жити в сучасних будинках серед "дикої" природи, створення нових умов, які істотно розширили б людські можливості в роботі, відпочинку, саморозвитку тощо), а ще й запобігання глобальному потеплінню і майбутньому дефіциту водних і енергоресурсів.

На переконання експерта, найбільші українські девелоперські компанії усвідомлюють важливість будувати житло за світовими тенденціями з урахуванням енергозбереження, екології. Тому в найближчому майбутньому в Україні з'являться проекти у форматі нових міст.

"Нові міста вже створюються у США, а поблизу Каїра планують побудувати з нуля нову столицю Єгипту. В Лондоні, Парижі, Амстердамі заплановані цілі нові райони, які згодом можуть узяти на себе функції центрів життя європейських столиць. Крім цього, триває переосмислення ролі зелених насаджень у містах: наприклад, в Амстердамі вже заплановано активну заміну асфальту та бруківки на трав'яне покриття. Враховуючи світові тенденції "нового урбанізму", цілком очікуваним стане втілення українськими девелоперами концепції гармонії життя в місті й серед"дикої природи". І придбання житла в нових містах може стати пріоритетним для покупців у 2022 році", - підсумував Підвисоцький.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА