17:26 16.07.2021

"Донбасенерго" закликає прискорити вирішення питань реконструкції та будівництва нових блоків ТЕС

2 хв читати
"Донбасенерго" закликає прискорити вирішення питань реконструкції та будівництва нових блоків ТЕС

ПАТ "Донбасенерго" закликало прискорити вирішення питань реконструкції та будівництва нових блоків теплових електростанцій (ТЕС) для виконання Національного плану скорочення викидів (НПСВ), повідомила прес-служба компанії з посиланням на слова комерційного директора Олега Ларіонова.

За його словами, щоб виконати вимоги НПСВ, необхідно вже зараз будувати до 3,5 ГВт нових енергоблоків ТЕС й екологічно модернізувати найбільш ефективні з наявних блоків.

"Виконання НПСВ в умовах невирішених питань модернізації теплових блоків призведе до різкого скорочення потужностей вугільної генерації. Вже через чотири роки в Україні буде виведено з роботи майже 10 ГВт теплових електростанцій, до 2035-го ми зіткнемося з повним виведенням ТЕС із роботи. Все це ставить під загрозу енергетичну безпеку України, призведе до дефіциту потужності й резервів, закриття містоутворювальних підприємств енергетичного та вугільного секторів", - сказав він під час 12-ї енергетичної конференції Адама Сміта, що відбувається у Києві.

Ларіонов зазначив, що теплова генерація до настання епохи декарбонізації в Україні буде затребувана в найближчі 20-30 років, тому не можна ігнорувати наявних проблем.

Водночас досі не вирішено практичних питань реконструкції енергоблоків, зокрема не представлено робочого механізму фінансування проектів.

За його словами, будівництво нових блоків Слов'янської ТЕС на 660 МВт, необхідність яких відстоює "Донбасенерго", забезпечить зростання ВВП України в наступні п'ять років до $1,7 млрд, створить 350 нових робочих місць у галузі (на період будівництва - до 1,5 тис., зокрема для суміжних галузей промисловості), а також збільшить надходження до бюджету країни до 9 млрд грн і приведе до зниження ціни на електроенергію.

Як повідомлялося, будівництво блоку №6 Слов'янської ТЕС увійшло до затвердженого Кабінетом Міністрів України у листопаді переліку пріоритетних для держави інвестиційних проектів на 2020-23 рр.

"Донбасенерго" очікує надання Україні державних гарантій для реалізації спільного з китайською Dongfang Electric International Corporation (DEIC) проекту з будівництва нового блоку СлТЕС із використанням технології циркулювального киплячого шару (ЦКШ).

Ціна контракту з DEIC становить $684,3 млн. Фінансування реконструкції має бути здійснено на 70% за рахунок кредитних коштів китайського банку.

Реалізація проекту продовжить ресурс СлТЕС на 40 років, підвищить ефективність роботи, скоротить питому витрату пального і витрати на технічне обслуговування. Новий блок відповідатиме всім технічним вимогам ENTSO-E і європейським директивам охорони довкілля.

"Донбасенерго" володіє Старобешівською (розташована на окупованій території) і Слов'янською ТЕС сумарною встановленою потужністю 2880 МВт, зокрема потужність СлТЕС становить 880 МВт. У березні 2017 року генкомпанія заявила про втрату контролю над роботою Старобешівської ТЕС, а також частини структурних одиниць, розташованих на тимчасово непідконтрольній території.

ПрАТ "Енергоінвест Холдинг" належить 60,86% акцій "Донбасенерго", ще 25% акцій генкомпанії належать державі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА